Cadrele didactice din clasele primare se pot testa gratuit pentru anticorpii specifici COVID-19

1 shutterstock 1742252444 1 jpg jpeg

Demersul, care se desfăşoară la nivel naţional, în perioada 1-14 septembrie 2020, îşi propune să măsoare gradul de imunizare a cadrelor didactice din ciclul primar. În cadrul acestei acţiuni, o clinică privată pune la dispoziţie teste serologice care detectează prezenţa anticorpilor specifici COVID-19 în organism, produşi ca răspuns la infecţia cu noul coronavirus.

Cadrele didactice din clasele primare se pot testa în toate cele peste 14o de puncte de recoltare MedLife la nivel naţional, iar probele vor fi prelucrate în cele 6 laboratoare.

Pentru a beneficia de gratuitate, învăţătorii trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere, care să ateste că fac parte din grupul ţintă. În cazul în care sunt identificate mai mult de 3 cadre didactice care au trecut prin boală în cadrul aceleaşi instituţii, Sistemul Medical MedLife pune la dispoziţie şi teste RT- PCR în vederea diagnosticării, astfel încât să poată fi izolat din timp un posibil focar. 

Testarea este voluntară şi rezultatele sunt confidenţiale

Testele serologice pentru depistarea anticorpilor IgG presupun recoltarea unei probe de sânge, iar rezultatele sunt confidenţiale, putând fi accesate într-un interval de 3 zile lucrătoare pe site-ul www.medlife.ro, pe baza unui cod unic.

Un rezultat pozitiv confirmă că persoana testată a intrat în contact cu virusul SARS-CoV-2, fără a se impune, însă, carantina, izolarea sau întreruperea activităţii la locul de muncă. Un rezultat negativ arată fie că persoana testată nu a fost purtător al virusului în trecut, fie că perioada de timp de la infectare este încă insuficientă pentru dezvoltarea anticorpilor.

Testele folosite pentru determinarea anticorpilor de tip IgG pe sistemele analitice Abbott sunt teste serologice calitative. Performanţa excelentăa acestor teste este dovedităşi de studiul realizat de Universitatea din Washington (centru de referinţă pentru testările virale) care a evidenţiat o specificitate de 99,9% a testului Abbott.