Botoxul, posibil tratament pentru vezica urinară hiperactivă

1 2 jpg jpeg

Vezica urinară hiperactivă se manifestă prin nevoia urgentă de a urina şi poate duce la pierderi involuntare de urină, adică la incontinenţă urinară.

Cercetătorii americani de la Centrul Medical Universitar „Duke“, din Nordul Carolinei (SUA), au descoperit că botoxul are proprietatea de a relaxa muşchii vezicii urinare.

Într-un studiu la care au participat 250 de femei diagnosticate cu incontinenţă urinară, o singură injecţie cu botox a acţionat la fel de eficient ca tratamentul cu medicamente recomandate pentru reducerea episodelor de pierderi de urină.

Ambele grupuri de femei, atât cele care au urmat tratamentul cu injecţiile cu botox cât şi cele cărora le-au fost administrate medicamente anticolinergice (conţin substanta care poate inhiba acţiunea acetilcolinei în sistemul nervos vegetativ) au reacţionat favorabil.

Peste 70% din totalul participantelor au declarat la sfârşitul experimentului că s-au redus episoadele de incontinenţă şi crizele urgente de a urina.

Femeile au spus că, faţă de începutul studiului când acuzau o medie de cinci scurgeri de urină pe zi, la finalul experimentului au constatat mai puţine episode de scurgeri, de maximum trei ori pe zi.

Rezultatele au fost publicate în Jurnalul Medical Englez şi au fost prezentate la întâlnirea anuală a Societăţii Americane de Uroginecologie ce s-a desfăşurat la Chicago, SUA.