Bolnavii de poliatrită vor noi terapii, mai bune

1 2 jpg jpeg

Terapiile biologice noi pentru poliatrită reduc inflamaţia şi încetinesc progresia bolii la nivel articular, dar şi în intregul organism.

„Distrugerea articulaţiilor la pacienţii cu poliartrită reumatoidă începe în stadiile incipiente ale bolii, aşadar este esenţial să putem interveni cu tratamente eficiente ce stopează distrucţia articulară evitând astfel invaliditatea permanentă şi asigurând posibilitatea reîncadrării în câmpul muncii”, susţine doctorul Ruxandra Ionescu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie.

Pacienţii cu poliatrită reumatoidă nu pot accesa noile terapii din cauza neactualizării de peste 4 ani a listei medicamentelor compensate şi gratuite. Acest lucru se întâmplă deşi noile terapii sunt deja incluse în ghidurile de tratament aprobate de Ministerul Sănătăţii începând cu anul 2010.

„Disponibilitatea acestor terapii inovatoare şi pentru pacienţii din România ar fi extrem de utilă pentru că ar produce nu numai ameliorarea durerilor şi inflamaţiilor articulare, dar şi o certă influenţă a evoluţiei bolii pe termen lung”, consideră doctorul Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului.

Poliartrita reumatoidă este o inflamatorie boala autoimună care afectează peste 180.000 de români. Este o boala progresivă, ce se caracterizează prin inflamaţia mai multor articulaţii, deformarea şi reducerea mobilităţii acestora, conducând în timp la pierderea functionalităţii normale.

Pacienţii cu această boală au un risc crescut de a dezvolta şi alte complicaţii, cum ar fi : afecţiuni cardiovasculare, osteoporoză, anemie sau tulburări ale sistemului respirator.