Bolile psihice pot fi „citite“ în ochi

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că printr-un simplu test ocular pot identifica riscul de afecţiuni psihice.

Testul constă în analiza mişcărilor ochilor, care poate oferi informaţii cu procentaj mare de a fi adevărate în legătură cu riscul de schizofrenie, tulburare bipolară şi depresie.

Descoperirea revoluţionară funcţionează pe baza unei teorii veche de mai bine de un secol. Teoria are ca fundament modul diferit şi anormal de a privi anumite obiecte.

Pentru a realiza studiile, cercetătorii au folosit aparate speciale pentru a umări mişcările ochilor. Pacienţii au fost rugaţi să urmărească mai multe imagini pe un ecran de calculator. În acest timp au fost analizate modurile în care oamenii au privit pozele.

Din experiement, specialiştii au observat că pacienţii cu schizofrenie au tendinţa să îşi focuseze atenţia mai mult timp pe imagini. Practic, s-a descoperit că aceştia îşi odihnesc privirea în anumite puncte ale imaginilor.

La pacienţii cu tulburare bipolară ori depresie nu s-au înregistrat semne majore, dar s-a stabilit că există o diferenţă faţă de persoanele care nu suferă de afecţiuni psihice.