Bolile cronice netransmisibile, ucigaşii secolului XXI

1 2 jpg jpeg

Din cele 36 de milioane de decese înregistrate anual, 14 milioane de persoane au vârsta sub 70 de ani. Cifrele mai arată că 80% din cazurile de decese provocate de bolile cronice netransmisibile au loc în ţările dezvoltate.

În aceste împrejurări, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) s-au pus de acord în privinţa unei agende comune de combatere a celor mai frecvente astfel de boli.

Mai precis, membrii OMS au stabilit organizarea de acţiuni care au ca scop reducerea cu 25 % a numărului de decese premature cauzate de bolile cronice netransmisibile, până în anul 2025.

Prin urmare, la începutul lunii februarie 2013, la Bucureşti se va desfăşura al doilea Congres Naţional Bolile Cronice Netransmisibile, sub egida Academiei Române.

La eveniment, unii dintre specialiştii în aceste domenii vor face publice măsurile de de prevenţie, de monitorizare şi de control al celor mai frecvente boli cronice netransmisibile.

„Cele mai recente statistici furnizate de International Diabetes Federation, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, în 2012, arată o situaţie din ce în ce mai îngrijorătoare: la nivel mondial există 371 de milioane de persoane cu diabet, în România 1.500.000 de oameni suferă de această afecţiune, iar cifrele continuă să crească“, consideră prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

„Afecţiunile pulmonare cronice se numără, de asemenea, printre bolile cronice netransmisibile cu cel mai mare impact social şi economic. Dorim să dezbatem în această a doua ediţie a congresului, problematica celor mai frecvente afecţiuni pulmonare cronice şi să dezvoltăm strategii şi mecanisme eficiente pentru combaterea acestora”, a declarat prof. univ. dr. Florin Mihălţan (foto), preşedintele interimar al Societăţii Române de Pneumologie.

Cel De-Al doilea Congres Naţional Bolile Cronice Netransmisibile, cea mai importantă manifestare care reuneşte „afecţiunile secolului XXI“, se va desfăşura pe parcursul a două zile, 1-2 februarie 2012, timp în care medicii participanţi vor cunoaşte o abordare inedită a celor patru categorii de afecţiuni: boli cardio şi cerebrovasculare, diabetul şi obezitatea, bolile pulmonare, astmul şi cancerul, din perspectiva direcţiilor globale de prevenţie şi control.