Berea, sursă de minerale necesare organismului

1 2 jpg jpeg

Berea conţine sodiu, magneziu, calciu, potasiu sau fier – minerale necesare organismului, 75% dintre acestea provin din malţ (orz sau alte cereale supuse unui proces de prăjire), iar restul de 25% din apă.

Malţul, ingredient care intră în procesul de fabricare a berii, este bogat în vitamine (A, B şi C) şi minerale, în principal sodiu şi magneziu – două dintre elementele indispensabile pentru rehidratarea organismului după efort fizic. Astfel, berea fără alcool poate oferi organismului uman beneficiul rehidratării, deoarece compensează pierderile de sodiu şi magneziu din organism.

„Prin conţinutul de fibre, vitamine şi minerale, berea poate avea un aport important la dieta noastră alimentară. Fiecare tip de mineral are rolul său în menţinerea sănătăţii, însă este extrem de important ca acesta să fie asimilat în prezenţa altor minerale cu funcţii asemănătoare. Acesta este marele avantaj pe care îl oferă berea – datorită ingredientelor sale naturale, în bere se regăsesc majoritatea mineralelor esenţiale. Bineînţeles, trebuie să avem întotdeauna în vedere ca în varianta cu alcool berea să fie consumată cu moderaţie”, spune dr. Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman, iar dintre toate mineralele conţinute de bere, aduce cele mai multe beneficii: ajută la sănătatea muşchiului inimii, alături de potasiu, la menţinerea în stare bună a structurii osoase şi a dentiţiei, alături de fosfor, dar şi la prevenirea riscului de apariţie a osteoporozei.

Potasiul stabilizează tensiunea arterială, îmbunătăţeşte funcţiile cerebrale, reglează nivelul de aciditate din corp şi stimulează detoxifierea organismului. Asimilarea potasiului în organism este mai eficientă în prezenţa magneziului, iar în interacţiunea cu sodiul din bere raportul este unul benefic pentru menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Fierul, un alt mineral care se regăseşte şi în bere, în mod special în berea brună, are rol în transportul oxigenului de la plămâni către celule.

Pentru a ajuta organismul să îşi completeze doza zilnică recomandată de minerale, dieta alimentară trebuie să fie una echilibrată, iar un pahar de bere, încadrat în cantităţile unui consum moderat aşa cum este definit de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, adică 330 ml/zi pentru femei şi 660 ml/zi pentru bărbaţi, poate avea o contribuţie la menţinerea stării de bine a organismului.