Beneficiile somniferelor provin de la efectele placebo

1 2 jpg jpeg

O cercetare la care au participat mai mulţi oameni de ştiinţă, printre care şi experţii britanici, aduce dovezi că meritele somniferelor sunt în mare parte aduse de autosugestie.

Echipa de specialişti a descoperit că eficienţa pastilelor recomandate pentru a combate insomnia este „discutabilă“.

Studiul lor, ale cărui rezultate au fost publicate în Jurnalul Medical Britanic, a constat într-o analiză amplă a sondajelor privind numeroasele prescripţii de somnifere recomandate de medici în fiecare an.

Academicienii de la Universitatea din Lincoln, de la Şcoala Medicală Harvard şi de la Universitatea din Connecticut au găsit că unele medicamente pentru dormit funcţionează doar dacă a fost administrat şi efectul placebo.

„Analizele noastre au arătat că somniferele reduc durata de timp pentru a adormi. Dar în jur de jumătate din efectele pastilelor care combat insomnia se datorează răspunsului placebo“, spune profesorul britanic Niroshan Siriwardena.

Omul de ştiinţă precizează că nu sunt destule dovezi pentru a se putea confirma beneficiile efectelor placebo. În plus, sunt şi alte efecte pozitive care ar putea ajuta persoanele care se confruntă cu tulburări ale somnului.

Printre acestea se numără: calitatea somnului şi actvitatea din timpul zilei.