Băuturile răcoritoare pot provoca disfuncţii renale

1 2 jpg jpeg

Dou─â cercet─âri recente sugereaz─â c─â un consum de b─âuturi ÔÇ×lightÔÇť sau cu adaos de zah─âr d─âuneaz─â s─ân─ât─â┼úii rinichilor, produc├ónd disfunc┼úii renale.

├Än primul studiu efectuat ├«n acest domeniu, coordonatorul proiectului, Ryohei Yamamoto, om de ┼čtiin┼ú─â japonez, de la Universitatea de Medicin─â din Osaka, a descoperit c─â un consum de cel pu┼úin dou─â pahare de suc pe zi poate determina apari┼úia proteinuriei, cre┼čterea secre┼úiei de proteine ├«n urin─â. Acest efect reprezint─â un semn distinctiv pentru disfunc┼úiile renale.

La cercetare au fost inclu┼či 3.579 de voluntari din cadrul unei universit─â┼úi, 3.055 de persoane din cadrul altei institu┼úii de acela┼či gen ┼či ├«nc─â un grup similar, compus din 1.342 de participan┼úi.

Toţi voluntarii au fost întrebaţi dacă au consumat băuturi răcoritoare. Cei care au consumat cel puţin două sucuri pe zi, respectiv 144 de persoane, au înregistrat un risc de 10,7 % de a dezvolta proteinurie în decursul a 2,9 ani.

Din alt studiu, condus de Agustin Gonzalez-Vicente, de la Universitatea ÔÇ×Case Western ReserveÔÇť, SUA, care s-a efectuat pe animale de laborator, s-a descoperit c─â un nivel moderat de fructoz─â ingerat poate duce la cre┼čterea sensibilit─â┼úii rinichilor la proteina numit─â ÔÇ×angiotensin─â IIÔÇť, care are rolul de a regla nivelul de sare din corp.

Acest efect ar putea oferi o explica┼úie la consumul mare de fructoz─â, care poate determina apari┼úia diabetului, a obezit─â┼úii, disfunc┼úiilor renale ┼či a hipertensiunii, au spus oamenii de ┼čtiin┼ú─â la ├«nt├ólnirea anual─â a ÔÇ×ASN Kidney Week 2013ÔÇť, desf─â┼čurat─â ├«n Atlanta, SUA.