Băuturile răcoritoare incită tinerii la violenţă

1 2 jpg jpeg

Cu cât un tânăr bea mai multe sucuri, cu atât va fi mai predispus reacţiilor agresive faţă de colegii de clasă, de prieteni sau de familie.

Iar acest lucru este valabil indiferent că este fată sau băiat. David Hemenway, profesor american la Universitatea Harvard, împreună cu echipa sa de experţi, a solicitat unui grup de 1878 de adolescenţi din Boston (SUA) să completeze un formular cu ce cantitate de răcoritoare au consumat în ultimele şapte zile.

De asemenea, au fost întrebaţi dacă au avut arme la ei, au consumat alcool, ţigări şi au avut reacţii violente faţă de alte persoane.

Tinerii aveau vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. După răspunsurile acestora, cercetătorii americani au descoperit că aportul de băuturi răcoritoare este în raport direct proporţional cu nivelul de reacţii agresive.

Lectorul universitar dr. Corina Zugravu, specialist în igiena alimentaţiei şi nutriţie, spune că:

„Băuturile răcoritoare consumate în exces nu sunt indicate nimănui, cu atât mai mult în cazul copiilor şi al tinerilor. Aceasta, din cauza compoziţiei dezechilibrate, exagerate în calorii <<goale>> şi multe (aproximativ 45 kcal/100 ml) şi a lipsei de nutrienţi utili (vitamine, minerale). Un litru de băutură carbogazoasă aduce nici mai mult, nici mai putin de 450 Kcal, echivalentul a 300 de grame de friptură sau a aproape zece mere! Şi asta, exclusiv din zahăr, glucoză sau fructoză. Studiile efectuate până în prezent au evidenţiat şi alte probleme ridicate de aportul crescut de sucuri, însa rămâne ca pe viitor rezultatele să fie centralizate şi să se poată trage concluzii consistente şi cu aplicabilitate practică a datelor obţinute“.