Băuturile carbogazoase pot provoca stări de leşin

1 2 jpg jpeg

Specialiştii din Monaco au descoperit că băuturile de tip cola, consumate în cantităţi mai mari, pot cauza apariţia simptomelor specifice stărilor de leşin.

La publicarea rezultatelor studiului, specialiştii au prezentat cazul unei femei de 31 de ani, care a luat parte la cercetare. Iniţial, ea a fost internată în spital din cauza stărilor de leşin, dar şi a bătăilor neregulate ale inimii.

După ce au exclus problemele din istoricul medical al familiei, rezultatele analizelor de sânge a arătat un nivel mic al potasiului în sânge, dar şi o frecvenţă mai mare a bătăilor inimii.

Ulterior, specialiştii au aflat că participanta consumase în ultimii 15 ani cantităţi excesive de băuturi de tip cola. Rezultate asemănătoare ale analizelor de sânge şi simptome similare aveau şi ceilalţi participanţi la studiu care obişnuiau să consume astfel de băuturi carbogazoase.

,,Este important ca medicii cardiologi să fie atenţionaţi de asociarea dintre băuturile de tip cola şi apariţia simptomelor leşinului, dar şi a aritmiei. Cel mai probabil cafeina din aceste băuturi are un efect semnificativ asupra modului în care funcţionează rinichii, ceea ce face ca nivelul de potasiu din sânge să fie unul redus”, a afirmat Naima Zarqane, medic în cadrul Spitalului ,,Princess Grace” din Monaco.