Bărbaţii de peste 50 de ani ar trebui să-şi facă periodic colonoscopie

1 2 jpg jpeg

Începând cu vârsta de 50 de ani, bărbaţii sunt îndrumaţi să efectueze teste precum colonoscopia, pentru a identifica şi trata posibilele tumori apărute la nivelul colonului.

Acestea se manifestă prin scaune cu sângerări, scădere bruscă în greutate şi oboseală puternică. Cercetătorii austrieci şi britanici recomandă controlul periodic bărbaţilor de peste 50 de ani, întrucât cancerele de colon sunt printre primele cauze de deces cu care se confruntă aceştia.

Experţii austrieci, care au efectuat un studiu recent, au descoperit că după vârsta de 50 de ani, bărbaţii sunt mai predispuşi să dezvolte polipi (formaţiuni crescute pe pereţii colonului) şi tumori canceroase, spre deosebire de femeile de aceeaşi vârstă.

Dacă la bărbaţi riscurile de a suferi de cancer de colon este cu 18,5% mai mare în jurul vârstei de 50-54 de ani, la femei creşte cu 17,9%, începând cu vârsta de 65 de ani.

„Persoanele cu cancer la colon au o rată de supravieţuire de până la 90% dacă identifică boala în stadii incipiente“.

Testele de screening şi depistare precoce precum este colonoscopia ar putea salva mii de vieţi într-un an“, este de părere specialistul Mark Flannaganan.