Banalul sughiţ, simptom al bolilor

1 2 jpg jpeg

Este ceva obişnuit sughiţul la fumători, pentru că în timpul fumatului, stomacul se umple cu aer. De fapt, tot ce are efect de dilatare a stomacului provoacă sughiţ. Cele mai cunoscute cauze sunt lezarea nervilor muşchiului diafragmei, numit şi muşchiul respiraţiei, ca urmare a refluxului gastroesofagian, hepatitei, pneumoniei, laringitei, ulcerului ori în cazul unei tumori în zona gâtului. Şi unele medicamente (tranchilizantele, barbituricele, anestezicele) pot favoriza apariţia acestei probleme.

Infecţia urechii

În cazul în care apare o infecţie a urechii, se irită timpanul – membrana care vibrează ca răspuns la undele sonore. E momentul să te adresezi medicului de familie, pentru a exclude posibilitatea unei boli grave, mai ales dacă sughiţul devine supărător, durează de mai mult de 2 zile şi este însoţit de alte manifestări ca febră, vărsături, crampe abdominale sau dificultăţi de respiraţie.

Insuficienţă renală

Sughiţul persistent poate fi şi un semn că rinichii nu funcţionează corespunzător, cum se poate întâmpla în cazul insuficienţei renale. Când să-ţi faci griji? Dacă, alături de sughiţ, apar şi spasme musculare, o sete de nepotolit, schimbări ale culorii pielii, programează-te pentru un consult medical. În cazul în care medicul are suspiciunea că sughiţul este simptomul unei afecţiuni, îţi va recomanda investigaţii medicale suplimentare.

Citeşte mai multe pe această temă AICI