Avertismentele de pe pachetele de ţigări, nule

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă au chestionat aproximativ 2.800 de persoane despre ce părere au când văd pe pachetele de ţigări imaginile care descriu problemele de sănătate grave, neplăceri care pot apărea în urma fumatului.

Răspunsurile voluntarilor au fost surprinzătoare. Graficele în care sunt prezentate afecţiuni precum cancer la plămâni sau intervenţii cardiace nu au trezit emoţii prea mari în rândul tinerilor.

Studiul experţilor britanici de la Universitatea din Stirling, Marea Britanie, a demonstrat că tinerii fumători cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani nu sunt receptivi la mesajele-avertisment înscrise pe pachetele de ţigări.

Cu toate acestea, asupra nefumătorilor şi a fumătorilor de „ocazie“ mesajele îngrozitoare au avut un impact major.

Coordonatorul studiului, doctorul Crawford Moodie, a declarat că rezultatele privind efectele pozelor cu tumori pulmonare sau la gât, de exemplu, asupra tinerilor fumători, sunt dezamăgitoare pentru că nu au, practic, niciun impact.

Dar a fost o surpriză plăcută constatarea potrivit căreia nefumătorii sunt descurajaţi să se apuce de fumat. Iar fumătorii de „ocazie“ au şanse mari să treacă în tabăra nefumătorilor.

Aceste efecte sunt datorate impactului produs de imaginile care descriu afecţiunile, deseori fatale, apărute în urma fumatului.