Arderea sau ├«nc─âlzirea tutunului? Adev─ârul despre ardere, monoxid de carbon ┼či gudron

1 alternative fumat 716865937 1 jpg jpeg

Fumatul nu este doar un obicei d─âun─âtor, este o problem─â global─â cu care se confrunt─â sute de milioane de oameni ┼či care afecteaz─â anual, direct sau indirect, milioane de oameni de pe toate continentele, gener├ónd numeroase afec┼úiuni deosebit de periculoase pentru s─ân─âtate.

Cu toate c─â s-a demonstrat ┼čtiin┼úific faptul c─â fumatul este un obicei d─âun─âtor, speciali┼čtii au f─âcut demersuri suplimentare pentru a stabili cu exactitate substan┼úele din tutun care provoac─â probleme de s─ân─âtate ┼či care sunt toxice pentru om. 

├Än urma a numeroase studii s-a stabilit c─â principala cauz─â a riscurilor pe care fumatul le prezint─â pentru s─ân─âtate este dat─â de nivelurile ridicate ale compu┼čilor d─âun─âtori care rezult─â ├«n urma arderii ┼úig─ârilor, precum gudronul sau monoxidul de carbon. De aceea, pentru a face primii pa┼či pentru a reduce riscurile pentru s─ân─âtate, este important, pe l├óng─â o alimenta┼úie echilibrat─â ┼či mi┼čcare zilnic─â, s─â ne limit─âm expunerea la astfel de substan┼úe.  

Dar ┼či ├«n privin┼úa fumatului, la fel ca ├«n cazul multor altor lucruri, informa┼úiile trunchiate ┼či miturile repetate s-au transformat ├«n convingeri populare. S-a spus, de exemplu, c─â nicotina este vinovat─â de problemele de s─ân─âtate ale fum─âtorilor. ├Än realitate, aceasta este o afirma┼úie incorect─â, iar studiile ne-au confirmat c─â cele mai multe substan┼úe nocive sunt cele eliberate de tutun ├«n urma arderii.

Tutunul devine foarte periculos atunci când este ars

Atunci c├ónd tutunul este ars ├«ntr-o ┼úigar─â, se formeaz─â peste 6.000 de substan┼úe, din care aproximativ 100 sunt toxice ┼či identificate de exper┼úi ca fiind r─âspunz─âtoare pentru bolile grave asociate fumatului. Pu┼úini sunt cei care ┼čtiu aceste informa┼úii, precum ┼či faptul c─â exist─â produse care nu ard tutunul. 

P├ón─â de cur├ónd nu existau aceste alternative la ┼úig─âri, iar un fum─âtor era expus automat la toate riscurile presupuse de fumat, inclusiv substan┼úele toxice din fum. Odat─â cu ├«n┼úelegerea problemei au ap─ârut ┼či primele alternative la fumatul tradi┼úional. Acestea se bazeaz─â pe eliminarea arderii tutunului, care este ├«nlocuit─â cu ├«nc─âlzirea acestuia la temperaturi mult mai mici, suficiente pentru a elibera nicotina. 

Aceste alternative de consum a tutunului, cele care doar ├«l ├«nc─âlzesc ┼či nu ├«l ard, emit ├«n medie cu 95% mai pu┼úine substan┼úe d─âun─âtoare ┼či cu 98% mai pu┼úin monoxid de carbon ┼či nu produc gudron.

Ce este gudronul? 

S-a vorbit mult ├«n r├óndul fum─âtorilor ┼či despre gudron. ├Än credin┼úa popular─â, gudronul este o substan┼ú─â nociv─â produs─â ca urmare a consumului de tutun, a┼ča c─â am putea concluziona c─â orice form─â de fumat produce gudron.

Ei bine, nici această informaţie nu este corectă. În realitate, gudronul nici măcar nu este o substanţă, ci este o modalitate de a măsura ceea ce rămâne în urma arderii unei ţigări.

La fel cum facem eforturi pentru a ne limita expunerea la factorii poluan┼úi ai mediului, pentru a combate factorii alergeni din locuin┼úele noastre ┼či pentru a ne asigura c─â alimentele pe care le consum─âm nu sunt tratate cu substan┼úe chimice, ├«n aceea┼či m─âsur─â este important s─â g─âsim alternative viabile la fumatul clasic, atunci c├ónd nu putem renun┼úa la acest obicei. 

De ce alternativele f─âr─â fum nu produc gudron?

Alternativele f─âr─â fum care doar ├«nc─âlzesc tutunul nu ard ┼či, prin urmare, nu produc gudron deloc. Ele sunt f─âr─â fum, f─âr─â scrum ┼či f─âr─â gudron. Reziduul din aerosolul produs de alternativele f─âr─â fum este foarte diferit de gudron ┼či con┼úine niveluri semnificativ mai reduse de substan┼úe nocive. 

Aceste alternative nu sunt solu┼úia ideal─â pentru fum─âtori, dar, a┼ča cum arat─â ┼či rezultatele a numeroase studii realizate de exper┼úi din ├«ntreaga lume, reprezint─â o alegere mai pu┼úin d─âun─âtoare pentru cei care nu pot ├«nc─â renun┼úa la acest obicei ┼či care reprezint─â peste un miliard din popula┼úia lumii.

Totu┼či, pentru c─â bolile cauzate de substan┼úele generate prin arderea tutunului pot avea ┼či alte cauze, este important, pe l├óng─â renun┼úarea la acest obicei, s─â aplici ┼či o serie de bune practici prin care s─â te men┼úii s─ân─âtos.

Pentru prevenirea bolilor la pl─âm├óni, este important s─â evi┼úi, pe c├ót posibil, zonele poluate, s─â elimini periodic praful acumulat ├«n cas─â, s─â te speli cu regularitate pe m├óini pentru a preveni infec┼úiile respiratorii ┼či s─â te asiguri c─â petreci c├ót mai pu┼úin timp ├«n preajma persoanelor care fumeaz─â, ├«ntruc├ót ┼či fumatul pasiv reprezint─â un pericol pentru s─ân─âtatea ta. 

Surs─â foto: Shutterstock