Ar putea persoanele cu ambele doze de vaccin făcute să renunţe la măşti în spaţiile închise? Opinia dr. Valeriu Gheorghiţă

1 shutterstock 1864165381 jpg jpeg

Există în prezent date care arată că persoanele care s-au vaccinat cu ambele doze nu transmit aproape niciodată noul coronavirus.

Având în vedere acest aspect, poate fi luată în considerare ideea ca persoanele imunizate cu ambele doze să renunţe la purtarea măştii în spaţile închise.

„Datele Centrului american pentru Controlul Bolilor (CDC), cât şi ale Centrului european pentru Controlul Bolilor arată cât se poate de clar o reducere a transmiterii infecţiei cu SARS-CoV-2 de la persoanele vaccinate la cele nevaccinate şi sunt studii făcute, de pildă, pe membrii familiei, unde cel puţin unul dintre ei a fost vaccinat, şi au arătat o reducere a transmiterii la ceilalţi membri ai familiei cu cel puţin 30 la sută, dacă cel puţin un membru era vaccinat”, a declarat la Digi24 Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare anti-COVID.

„Deci da, sunt date cât se poate de clare în momentul de faţă, care nu provin numai din studii, ci şi din analizele efectuate pe persoanele vaccinate în cadrul campaniilor de vaccinare, care ne arată o reducere importantă a riscului de transmitere”, a confirmat medicul militar citat de alepnews.ro.