Aproape 2 milioane de români au diabet

1 2 jpg jpeg

Numărul de cazuri de diabet raportate la o sută de locuitori, este de 11,6% , ceea ce situează ţara noastră pe locul II în Europa, după Turcia, care are o prevalenţă de 14,85%.

Acestea sunt concluziile Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), citat de Mediafax.

Cercetarea a arătat că 1.752.000 de români au diabet, iar alte trei milioane de persoane suferă de prediabet, urmând să dezvolte această boală în următorii zece ani dacă nu iau măsuri pentru a-şi proteja sănătatea.

În zona de sud a ţării prevalenţa diabetului zaharat este de 13,39 %, urmată de regiunile din nord-est, cu 12,38 %, de cele din sud-vest cu 12,1 % şi sud-est cu 10,44%. La polul opus se află Ardealul, cu o prevalenţă de 9,99% şi Banatul, cu 8,2 %.

Potrivit datelor Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, la nivel global se depistează un nou caz de diabet la fiecare 3 secunde, iar la fiecare 6 secunde un om moare din cauza acestei boli.

Numai în anul 2013 pe Glob au murit 5,1 milioane de persoane din cauza diabetului zaharat.