Aplicaţia care sprijină lupta împotriva COVID-19

1 vizual1 jpg jpeg

Utilizatorii de telefoane inteligente din România sunt încurajaţi să contribuie la accelerarea studiilor pentru găsirea unor tratamente împotriva virusului COVID-19 folosind aplicaţia gratuită DreamLab, ca parte a colaborării dintre Fundaţia Vodafone şi oamenii de ştiinţă de la Imperial College London.

Aplicaţia mobilă utilizează puterea comună de procesare a smartphone-urilor pentru a efectua calcule complexe într-un ritm mult mai rapid decât în mod tradiţional.

„Ne bucurăm că putem pune tehnologia DreamLab la dispoziţia cercetătorilor de la Imperial College, care lucrează la combaterea coronavirusului” a afirmat Joakim Reiter, membru în Boardul Fundaţiei Vodafone şi Director External Affairs, Vodafone Group. „Aplicaţia DreamLab a contribuit deja la noi descoperiri în tratarea cancerului, mulţumită implicării utilizatorilor, iar acum vrem să ne alăturăm în lupta societăţii cu virusul COVID-19.”

DreamLab este o aplicaţie premiată, dezvoltată de către Fundaţia Vodafone Australia, care oferă oricărui posesor de telefon inteligent o modalitate uşoară de a sprijini cercetarea în domeniul canceruluiÎncepând de astăzi, în aplicaţie a fost inclus Corona-AI, un nou proiect care va folosi aceeaşi tehnologie pentru a ajuta la lupta împotriva răspândirii coronavirusului.

„Aşa cum spuneam şi în septembrie 2019, când Fundaţia Vodafone România a lansat local DreamLab pentru a sprijini lupta împotriva cancerului, această aplicaţie ne oferă tuturor şansa de a folosi tehnologia pentru a face bine. În aceste zile fără precedent, în care ne confruntăm cu pandemia provocată de coronavirus ce declanşează stări de alertă şi incertitudine, trebuie să privim lucrurile în ansamblu: întreaga lume este încercată de provocări, dar putem depăşi această situaţie dacă ne unim forţele. Aplicaţia DreamLab oferă un cadru simplu pentru a face acest lucru. Nu necesită efort sau expunerea la riscuri de sănătate: din confortul căminului nostru, o putem descărca gratuit şi porni înainte de a ne culca, şi, în tot acest timp, fiecare dintre noi contribuie la salvarea miilor de oameni care suferă de această afecţiune virală. Putem şi chiar ar trebui să utilizăm tehnologia pentru a salva vieţi”, a spus Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.

Cercetătorii estimează că proiectul ar putea grăbi accesul la medicamente eficiente şi ar permite elaborarea de tratamente adaptate împotriva acestei boli infecţioase.

„Avem nevoie urgentă de noi tratamente pentru a face faţă COVID-19. Dintre medicamentele existente, probabil că unele ar putea fi eficiente în tratamentul bolii, dar trebuie să facem analize complexe folosind inteligenţa artificială pentru a afla ce moleculă sau combinaţii de molecule ar putea să combată virusul atunci când se află în interiorul corpului. Toate acestea necesită o putere de calcul uriaşă, iar DreamLab ne permite să facem această muncă importantă într-un interval de timp mult mai scurt,” a declarat Dr. Kirill Veselkov de la Departamentul de Chirurgie şi Cancer al Imperial College London, care conduce cercetarea.

Proiectul Corona-AI urmăreşte două direcţii:

În timp ce o cercetare tradiţională ar putea dura ani de zile, abordarea DreamLab, care se bazează pe procesoare mobile şi tehnologie cloud, poate reduce drastic timpul necesar pentru a analiza cantitatea uriaşă de date existe. Un computer care funcţionează 24 deore pe zi ar avea nevoie de zeci de ani pentru a prelucra datele, în timp ce o reţea de 100.000 de telefoane inteligente care rulează peste noapte ar putea rezolva calculele în doar câteva luni.

În acest moment, aplicaţia este disponibilă în România, Australia, Italia, Noua Zeelandă, Spania, şi Marea Britanie, urmând ca alte ţări să se alăture în săptămânile următoare.* DreamLab poate fi descărcată din App Store sau Google Play Store. Pentru ca aplicaţia să funcţioneze în limba română, utilizatorii trebuie să aibă telefonul setat pe această limbă înaintea descărcării aplicaţiei. Orice utilizator poate descărca aplicaţia în mod gratuit, însă, odată instalată, aceasta generează trafic de date. Vodafone România susţine proiectul DreamLab prin acordarea gratuită a traficului de date naţionale necesar funcţionării aplicaţiei pentru clienţii săi. DreamLab nu are acces la informaţiile utilizatorilor. Mai multe informaţii sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro/dreamlab/.