Anxietatea ne îmbătrâneşte înainte de vreme

1 2 jpg jpeg

O cercetare efectuată de oamenii de ştiinţă de la Spitalul de Femei ,,Brigham“ din Boston, SUA, a descoperit o legătură între tulburările de anxietate şi grăbirea procesului de îmbătrânire în cazul femeilor.

Potrivit experimentelor cercetătorilor americani, frica inexplicabilă legată de anumite situaţii cum sunt interacţionarea cu mulţimi de persoane, înălţimi sau cu oameni necunoscuţi afectează telomii cromozomilor la femeile de vârsta a doua şi a treia.

Telomii sunt capetele cromozomilor care protejează materialul genetic de pericole. Acestea sunt responsabile de vârsta biologică a celulelor. Scurtarea telomilor a fost asociată cu creşterea riscului de dezvoltare a cancerului, a afecţiunilor cardiace, demenţă şi mortalitate.

Pentru studiu, oamenii de ştiinţă au luat mostre de la mai mult de 5.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 42 şi 69 de ani.

„Mulţi oameni se întreabă dacă şi cum ne afectează stresul şi dacă ne poate îmbătrâni mai repede“, spune coordonatorul studiului doctorul Olivia Okereke.

Prin acest studiu se demonstrează că există o conexiune între stresul psihologic şi îmbătrânirea prematură, concluzionează Quereke.