Anunţ important despre vaccinul Moderna

1 vaccin moderna jpg jpeg

Vaccinul împotriva Covid-19, produs de compania Moderna, administrat în două doze, continuă să stimuleze producţia de anticorpi chiar şi după şase luni de la administrare, arată cel mai recent studiu.

Cercetarea a fost publicată în The New England Journal of Medicine, informează DPA, citată de Agerpres, iar cercetarea va continua şi în perioada următoare, pentru ca oamenii de ştiinţă să poată să identifice perioada în care anticorpii sunt detectaţi la persoanele imunizate cu acest vaccin.

Nivelul ridicat de anticorpi a fost detectat la toate grupele de vârstă participante la studiul clinic, însă persoanele mai tinere prezintă niveluri mai mari decât persoanele în vârstă.

Oamenii de ştiinţă vor să continue monitorizarea participanţilor la studiu pentru a determina momentul în care protecţia se reduce şi pentru a vedea în ce grad poate fi adăugată o protecţie suplimentară prin administrarea unor doze de rapel.

Pfizer, eficienţă de 92% la şase luni de la administrare

Într-un alt studiu, vaccinul Pfizer a dovedit o eficienţă de aproape 92% după şase luni. În cazul vaccinului Moderna, nu a fost oferit un procent exact. Ambele vaccinuri s-au dovedit foarte eficiente împotriva formelor severe de boală.