Andreea Bălan: stop cardio-respirator în timpul naşterii. Ce s-a întâmplat

1 2 jpg jpeg

În timp ce fanii şi nu numai aceştia aşteptau veşti despre venirea pe lume a fetiţei Clara Maria, soţul Andreei, actorul George Burcea a confirmat că artista a suferit un stop cardio-respirator.

Din fericire, medicii au stabilizat-o, iar fetiţa s-a născut fără probleme de sănătate şi cântăreşte 3,2 kilograme. Andreea şi George mai au o fetiţă, pe Ella Maya, în vârstă de 2 ani şi cinci luni.

ELA - embolia amniotică, mai frecventă la cezariană

2 jpg jpeg

Medicul ginecolog-obstetrician Livia Manta, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“, Bucureşti, ia în calcul două posibile situaţii care ar fi putut să îi pună vedetei viaţa în pericol. Prima se referă la embolia cu lichid amniotic (ELA), care poate apărea în timpul întreruperii de sarcină, a travaliului, a operaţiei de cezariană sau se mai poate declanşa în prima jumătate de oră de după naştere.

Embolia cu lichid amniotic apare când lichidul amniotic şi componentele sale pătrund în patul vascular matern şi declanşează şocul anafilactic şi cardio-respirator.

De ce s-ar fi putut confrunta Andreea cu această afecţiune? În general, factorii favorizanţi sunt naşterea mai multor copii, vârsta înaintată a gravidei, ruperea membranelor, hipercontractilitate uterină, utilizarea de ocitocice sau prostaglandine, traumatisme abdominale, amniocenteză, operaţia de cezariană, placenta accreta - când placenta rămâne înţepenită în peretele uterin, ruptură uterină, retenţia placentară.

În al doilea caz ipotetic poate fi vorba despre o microembolie, mai precis despre un cheag de sânge care s-a deplasat, spre exemplu, spre plămâni şi a pus viaţa artistei în pericol. Statisticile arată că apariţia acestor cheaguri este de trei până la de cinci ori mai ridicat în cazul operaţiei de cezariană comparativ cu cea naturală.

Poziţia oficială a spitalului unde a născut Andreea Bălan

Medicii care au supravegheat sarcina şi naşterea artei au declarat în spaţiul virtual că: “Evoluţia şi starea de sănătate a artistei Andreea Bălan s-au îmbunătăţit semnificativ în această noapte. Familia ei a putut să o viziteze şi să-i transmită cele mai bune gânduri din partea publicului. Starea ei de sănătate este în continuare monitorizată de echipa medicală care o îngrijeşte. Pacienta Andreea Bălan a suferit o intervenţie chirurgicală cezariană, în timpul căreia a intervenit un incident obstetrical major, o complicaţie critică ce nu putea fi prevăzută la consultaţiile sau prin investigaţiile anterioare. Situaţia a fost gestionată cu succes de echipa medicală. Potrivit statisticilor, sunt foarte rare aceste incidente: 1-80.000 naşteri”.