Analize gratuite pentru românii din întreaga ţară

1 2 jpg jpeg

Peste 5.000 de persoane din zeci de sate, comune izolate şi oraşe mici din întreaga ţară vor beneficia în mod gratuit de măsurarea glicemiei, colesterolului, presiunii arteriale şi a nivelului hemoglobinei din sânge, precum şi de o electrocardiogramă prin intermediul caravanei Controlin.

În plus, pacienţii vor primi informaţii privind managementul diabetului şi riscul dezvoltării complicaţiilor, iar persoanele diagnosticate cu diabet vor fi incluse într-un program de monitorizare a glicemiei. Acestea vor beneficia gratuit de kitul Controlin şi de consultanţă din partea echipei pentru un an de zile.

„Prin proiectul Controlin, fundaţia noastră sprijină bolnavii cu diabet din întreaga ţară, cu ajutorul tehnologiei mobile. Caravana este o nouă fază a proiectului prin care ne propunem să oferim asistenţă celor care locuiesc în localităţi izolate sau celor care nu au acces direct la servicii medicale de specialitate. Vorbim aici despre oameni care nu şi-au mai făcut analize de foarte mult timp. Credem că, prin această iniţiativă vom putea contribui la depistarea diabetului sau a altor posibile probleme cardiovasculare şi, implicit, la îmbunătăţirea stării de sănătate a mii de oameni din întreaga ţară”, a spus Angela Galeta, directorul Fundaţiei Vodafone România. Caravana va dispune de o maşină specială echipată cu aparatură medicală de ultimă generaţie care facilitează screening-ul şi diagnosticarea pacienţilor. Mai mult, printr-un sistem de telemedicină vor putea fi transmise, în timp real, diverse date medicale către medici specialişti diabetologi şi cardiologi din Bucureşti.

,,Diabetul este o boală care nu doare, dar care, netratată sau descoperită târziu, poate determina complicaţii vitale. Am lansat caravana pentru că ne dorim să oferim acces la un dignostic corect şi la analize medicale specifice cât mai multor români care sunt în pericol de a dezvolta diabet”, a precizat dr. Anca Stefan, preşedintele Asociaţiei React.

Localităţile în care va ajunge caravana Controlin sunt selectate în funcţie de accesul la servicii medicale de specialitate (distanţa faţă de cel mai apropiat spital, existenţa unui medic de familie în comunitate) şi incidenţa diabetului la nivel judeţean. Înscrierea în program este încă deschisă. Comunitaţile din diverse oraşe şi localităţi ale ţării pot aplica pentru a fi incluse în circuitul caravanei pe site-ul dedicat:

.

Conform statisticilor Ministerului Sănătaţii, în România, în prezent sunt peste 700.000 de persoane diagnosticate cu diabet şi aproximativ un milion de persoane supuse riscului de a dezvolta boala.