Americanii au dat undă verde pentru primul medicament anticancer

1 2 jpg jpeg

Pe 23 mai, Agenţia americană pentru alimente şi medicamente, numită Food and Drug Administration (FDA), a anunţat că va scoate pe piaţa industriei farmaceutice un medicament împotriva cancerului. Acesta are ca ţintă tumorile cu profil genetic specific şi nu organul bolnav.

Dr. Richard Pazdur, directorul interimar pentru produse hematologice şi oncologice de la centrul pentru evaluare a medicamentelor al sus-numitei agenţii, a declarat că până la ora actuală, FDA a aprobat terapii anticancer ţinând cont de care era organul afectat iniţial, spre exemplu, plămânul sau sânul. Dr. Pazdur a continuat spunând că acum a fost de acord cu „un tratament pe bază de biomarkeri ai tumorii şi nu ai organului afectat“. Medicul a fost citat de agenţia de presă AFP.

Inovaţia care „bate“ anumite forme de cancer

Mult aşteptatul medicament se numeşte Keytruda (pembrolizumab) şi este produs de laboratoarele Merck. El acţionează ca un imunoterapeutic şi poate fi întrebuinţat atât pentru tratarea tumorilor avute de copii cât şi de adulţii care nu pot fi operaţi, având particularităţi genetice specifice care se detectează cu ajutorul biomarkerilor.

Despre Keytruda, oamenii de ştiinţă spun că este indicat şi în tratamentul contra cancerului colorectal care a avansat după şedinţele de chimioterapie. Tumorile pe care le tratează în special acest medicament prezintă anumite caracteristici genetice cunoscute sub notaţia MSI-H şi dMMR. Ele atacă de obicei colonul, ovarele sau ţesuturile gastrointestinale. Tot aici intră şi cancerul mamar, cancerul de prostată, dar şi cel tiroidian şi al vezicii urinare, au explicat cei de la FDA.

Medicamentul care vine în sprijinul anumitor tipuri de cancer face parte dintr-un grup nou de tratamente care combat cancerul. Keytruda are rolul de a anihila (neutraliza) o proteină denumită PD-1, aceasta fiind folosită de celulele maligne în lupta cu sistemul imunitar. Faptul că acest medicament inhibă activitatea acestei substanţe, ajută organismul să lupte contra cancerului.