Alarmant! ”În România, din cezariene cel puţin o treime ar putea fi naşteri naturale!”

1 2 jpg jpeg

În ciuda recomandării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii potrivit căreia rata naşterilor prin cezariană nu trebuie să depăşească 10-15%, 40% din românce nasc astfel. Dintre ţările europene, ne plasăm printre fruntaşi în privinţa procentului de naşteri prin cezariană. În unele dintre situaţii, mamele nu au fost urmărite pe parcursul sarcinii de niciun medic specialist, nu au făcut vreo investigaţie înainte de naştere, iar medicul optează pentru operaţie.

”Sunt mai multe complicaţii după cezariană: sângerare, dureri, nu se vindecă plaga. S-ar putea să nu aibă lactaţie. Eu recomand la toate pacientele naştere naturală. Pentru copil cel mai bine este naşterea naturală. Mama se gândeşte la ea, nu se gândeşte la copil. Nu vrea să simtă durere, să simtă ea bine, dar nu se gândeşte la copil. Naşterea naturală, dacă nu sunt complicaţii.

În România legea spune că cezariana trebuie să aibă o indicaţie. Deci, teoretic, cel puţin pe hârtie, toate cezarienele au o indicaţie, doar că probabail încercăm să găsim indicaţii mai uşor, dar pe hârtie şi în pură teorie legea spune şi contractul cu Casa spune că o cezariană trebuie să aibă o indicaţie, asta înseamnă că nu poţi să faci o cezariană la rece complet. (Deci, trebuie să găseşti ceva?) Da! O placentă previa, o suferinţă fetală, ceva.

O parte dintre cezariene, bineînţeles că ar fi putut să se întâmple şi pe cale naturală, nu cred că România e singura ţară din lumea asta în care atâtea femei au nevoie de cezariană. Din cezariene cam o treime ar putea fi naşteri naturale, cel puţin, o treime din cezariene dacă luăm din procentul total”, afirmă Chadi Muheidli, medic primar obstetrică – ginecologie, conform Digi24.