Ai sc─âzut ├«n ├«n─âl┼úime ┼či te doare spatele? Este posibil s─â ai osteoporoz─â

1 2 jpg jpeg

Deseori, boala este asimptomatic─â, dar poate genera ┼či sc─âdere ├«n ├«n─âl┼úime, dureri de coloan─â vertebral─â, cifoza toracal─â ┼či cre┼čterea riscului de fractur─â la traumatisme minime (┼čold, vertebre, antebra┼ú).

Osteodensitometria este metoda cea mai r─âsp├óndit─â de m─âsurare a masei osoase, cea mai utilizat─â fiind metoda DEXA (absorbtimetria dual─â cu raze X). Este considerat─â ÔÇ×standardul de aurÔÇŁ fiind o metod─â nedureroas─â, neinvaziv─â, de maxim─â acurate┼úe, rapid─â, cu minim─â iradiere.

Se recomand─â examinarea DEXA pentru: femeile peste 50 ani, b─ârba┼úii peste 65 ani, persoanele care au avut deja o fractur─â de fragilitate, persoanelor care au sc─âzut cu 3 cm ├«n ├«n─âl┼úime, persoanelor subponderale, celor care au urmat tratament cu cortizon mai mult de trei luni consecutiv, celor diagnosticate cu poliartrit─â reumatoid─â, cu hipertiroidism sau cu hiperparatiroidism, celor care au afec┼úiuni ce determin─â o absorb┼úie deficitar─â a calciului, celor care consum─â alcool, fum─âtorilor ┼či persoanelor care primesc tratament cu medicamente care pot determina pierdere de substan┼ú─â mineral─â osoas─â.

Cite┼čte mai multe pe aceast─â tem─â AICI