Ai pisică? Atenţie la bolile psihice!

1 2 jpg jpeg

Studiile arată că posesoarele de pisici sunt mai predispuse să sufere de tulburări mintale şi chiar să se sinucidă.

Explicaţia cercetătorilor este că acestea se pot infecta cu parazitul toxoplasma gondii, care se găseşte frecvent în litiera pisicii.

Rezultatele studiilor au arătat că femeile care au acasă cel puţin o pisică sunt la risc să se infecteze cu acest parazit, care se transmite prin fecalele felinei.

Potrivit specialiştilor, pisicile sunt principalele animale de la care se poate transmite T. gondii, care produce infecţia numită toxoplasmoză. Aceasta este o boală care are simptome diferite de la o persoană la alta.

Unele femei acuză simptome asemănătoare cu cele ale gripei, însă toxoplasmoza poate duce la boli psihice, cu simptome psihotice şi de schizofrenie.

Mai ales dacă din punct de vedere genetic există o predispoziţie către tulburări mintale.

Autorul studiului Teodor Postolache, care este expert în suicid şi tulburări neuropsihice şi activează la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Maryland (SUA), a colaborat cu oameni de ştiinţă danezi, germani şi suedezi la cercetare.

Postolache a declarat că: „nu se poate spune cu certitudine că T. gondii le determină pe femei să se sinucidă, dar am găsit o legătură între infecţie şi actele de suicid“. Este nevoie de experimente suplimentare în acest sens, deşi ultima cercetare a fost cea mai amplă de până acum în această problemă.

Rezultatele studiului au fost publicate în Arhivele Generale de Psihiatrie.