Ai peste 60 de ani? Mergi la oftalmolog!

1 2 jpg jpeg

Societatea Rom├ón─â de Cataract─â ┼či Chirurgie Refractiv─â, ├«mpreun─â cu Societatea Rom├ón─â de Oftalmologie lanseaz─â campania ÔÇ×Vezi diferen┼úa!ÔÇŁ, ├«n scopul inform─ârii asupra simptomelor, riscurilor ┼či tratamentelor pentru persoanele care sufer─â de cataract─â.

Exist─â persoane care merg imediat la oftalmolog atunci c├ónd ├«ncep s─â aib─â probleme de vedere, pe c├ónd altele percep aceste probleme ca pe un semn de b─âtr├óne┼úe care nu poate fi corectat ┼či se resemneaz─â. ÔÇ×Vederea neclar─â e o povar─â pentru v├órstnici. Faptul c─â nu mai pot citi ziarul, nu mai pot face cuvinte ├«ncruci┼čate e luat ca o problem─â mai mult sau mai pu┼úin serioas─â. Un intelectual va lua m─âsuri. Un om simplu de la ┼úar─â poate c─â nuÔÇŁ spune Conf. Dr. Mircea Filip, pre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Oftalmologie.

Cataracta poate ap─ârea ┼či la v├órste mai tinere, dar, ├«n general, sunt afectate persoanele cu v├órste de peste 60 de ani ┼či se manifest─â prin vedere ├«nce┼úo┼čat─â ┼či dificult─â┼úi de vedere pe timp de noapte. ├Än plus, cine are cataract─â nu mai percepe culorile normal, ci i se par ┼čterse. Practic, persoana vede permanent ca printr-un geam murdar, deoarece cristalinul (lentila ochiului) nu mai este transparent, ci mat. Impactul bolii asupra vie┼úii celor afecta┼úi este mare, ei afl├óndu-se ├«n pericol de a c─âdea pe strad─â, pentru c─â nu mai v─âd bine drumul ┼či posibilele obstacole, s─â manifeste simptome depresive pentru c─â nu mai pot efectua opera┼úiuni care le f─âceau pl─âcere, precum cititul, iar conduc─âtorii auto v├órstnici cu cataract─â risc─â s─â fie implica┼úi ├«n accidente rutiere.

Dac─â ai peste 40 de ani ┼či ├«ncepi s─â vezi neclar ecranul telefonului, bordul ma┼činii sau pre┼úurile de pe rafturi, cel mai probabil nu ai cataract─â, ci prezbiopie. Acesta este un fenomen natural asociat cu ├«naintarea ├«n v├órst─â ┼či se poate corecta prin purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact sau prin opera┼úie cu laser.

Cataracta este complet reversibilă prin operaţie

Singurul mod de a reda vederea ├«n cataract─â este opera┼úia de ├«nlocuire a cristalinului, dar multe persoane se tem de procedur─â. Medicii asigur─â, ├«ns─â, c─â este o opera┼úie obi┼čnuit─â, sigur─â, care dureaz─â maxim 30 de minute ┼či cre┼čte semnificativ calitatea vie┼úii pacien┼úilor. Dac─â ochiul este foarte afectat, ├«ns─â, vindecarea necesit─â un timp mai ├«ndelungat. ÔÇ×Tratamentul e doar chirurgical, alt─â op┼úiune nu este. Instrumentele noastre sunt foarte fine, facem ni┼čte t─âieturi foarte mici, se ├«ndep─ârteaz─â opacitatea ┼či se pune un cristalin artificialÔÇŁ, subliniaz─â Conf. Dr. Mircea Filip.

Un studiu recent arat─â c─â 66% dintre rom├óni nu ┼čtiu c─â opera┼úia de cataract─â poate corecta ┼či alte defecte de vedere, precum astigmatismul sau prezbiopia. ├Än Rom├ónia se fac anual 94 de mii se opera┼úii de cataract─â. Exist─â 75 de spitale cu departament de oftalmologie ┼či 86 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie ┼či sunt ├«nregistra┼úi 1200 de medici oftalmologi, dintre care 260 sunt chirurgi. Pentru opera┼úiile de cataract─â, casele de asigur─âri aloc─â fonduri, valoarea compensat─â a cristalinelor artificiale fiind de 284 de lei ├«n limita fondurilor disponibile. ├Än clinicile private, opera┼úia cost─â ├«ntre 1500 ┼či 5500 lei.

Controlul oftalmologic este esenţial

E posibil ca anumite boli să crească riscul de dezvoltare a cataractei (diabetul zaharat, hipertensiunea, obezitatea), alţi factori fiind fumatul, utilizarea steroizilor pe termen lung sau expunerea îndelungată la ultraviolete. Nu s-a descoperit până în prezent o metodă care să prevină această afecţiune oculară. Cataracta congenitală se transmite de la părinţi, în timp ce cataracta evolutivă, nu.

ÔÇ×Dup─â v├órsta de 50-55 de ani, chiar ┼či o persoan─â s─ân─âtoas─â din punct de vedere oftalmologic ar trebui s─â fac─â un control medical serios, pentru a vedea dac─â exist─â anumite afec┼úiuni. Sigur c─â marea majoritate a celor care merg la medic se duc atunci c├ónd apar probleme, c├ónd ochiul e ro┼ču, c├ónd ├«i doare ceva... dar e foarte important controlul periodic la medicul oftalmolog.ÔÇŁ, recomand─â Prof. Dr. C─âlin T─âtaru, pre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Cataract─â ┼či Chirurgie Refractiv─â.