Acupunctura poate ameliora simptomele rinitei alergice

1 2 jpg jpeg

Cunoscută şi sub numele de febra fânului, rinita alergică se manifestă cel mai frecvent prin strănuturi în cascadă, prurit, secreţie nazală abundentă.

Experţii coordonaţi de Benno Brinkhaus, de la Centrul Medical Universitar din Berlin, Germania, au efectuat un experiment legat de beneficiile acupuncturii asupra stării de sănătate a persoanelor cu rinită alergică.

La studiu au fost voluntare 422 de persoane, care sufereau de alergie la polen şi la iarbă. Toate au participat, în mod aleatoriu, la şedinţe de acupunctură.

După două luni, voluntarii care au făcut acupunctură au sesizat o îmbunătăţire a stării de sănătate şi o ameliorare a simptomelor provocate de alergie.

Mai mult, toţi cei care au fost trataţi prin terapia cu ace au redus dozele cu medicamente antihistaminice în decurs de opt săptămâni.

După alte două luni, persoanele care au beneficiat de şedinţele de acupunctură au recunoscut că semnele rinitei alergice nu mai sunt severe. Sesizările pacienţilor au fost înregistrate într-un raport amplu, la 19 februarie, în „ Annals of Internal Medicine“.

Cu toate aceste dovezi, experţii germani precizează că este nevoie de cercetări ulterioare pentru a se confirma beneficiile aduse de acupunctură suferinzilor de rinită alergică.

Spre exemplu, semnele febrei fânului s-au redus considerabil în săptămâna 16, dar acest lucru poate fi pus pe seama faptului că atunci „sezonul“ polenului era pe sfârşite.

Deci, pe lângă terapia cu ace, a fost şi natura care a contribuit la ameliorarea stării de sănătate a pacienţilor.

Luând în considerare şi acest aspect, doctorul Harold Nelson, care lucrează la Spitalul din Denver, SUA, la secţia de boli respiratorii, a concluzionat că studiul colegilor germani este unul bine făcut şi cu rezultate „pozitive“, iar acupunctura pare să fie de un real ajutor în reducerea simptomelor rinitei alergice.