Acupunctura poate ameliora simptomele rinitei alergice

1 2 jpg jpeg

Cunoscut─â ┼či sub numele de febra f├ónului, rinita alergic─â se manifest─â cel mai frecvent prin str─ânuturi ├«n cascad─â, prurit, secre┼úie nazal─â abundent─â.

Experţii coordonaţi de Benno Brinkhaus, de la Centrul Medical Universitar din Berlin, Germania, au efectuat un experiment legat de beneficiile acupuncturii asupra stării de sănătate a persoanelor cu rinită alergică.

La studiu au fost voluntare 422 de persoane, care sufereau de alergie la polen ┼či la iarb─â. Toate au participat, ├«n mod aleatoriu, la ┼čedin┼úe de acupunctur─â.

Dup─â dou─â luni, voluntarii care au f─âcut acupunctur─â au sesizat o ├«mbun─ât─â┼úire a st─ârii de s─ân─âtate ┼či o ameliorare a simptomelor provocate de alergie.

Mai mult, toţi cei care au fost trataţi prin terapia cu ace au redus dozele cu medicamente antihistaminice în decurs de opt săptămâni.

Dup─â alte dou─â luni, persoanele care au beneficiat de ┼čedin┼úele de acupunctur─â au recunoscut c─â semnele rinitei alergice nu mai sunt severe. Sesiz─ârile pacien┼úilor au fost ├«nregistrate ├«ntr-un raport amplu, la 19 februarie, ├«n ÔÇ× Annals of Internal MedicineÔÇť.

Cu toate aceste dovezi, experţii germani precizează că este nevoie de cercetări ulterioare pentru a se confirma beneficiile aduse de acupunctură suferinzilor de rinită alergică.

Spre exemplu, semnele febrei f├ónului s-au redus considerabil ├«n s─âpt─âm├óna 16, dar acest lucru poate fi pus pe seama faptului c─â atunci ÔÇ×sezonulÔÇť polenului era pe sf├ór┼čite.

Deci, pe l├óng─â terapia cu ace, a fost ┼či natura care a contribuit la ameliorarea st─ârii de s─ân─âtate a pacien┼úilor.

Lu├ónd ├«n considerare ┼či acest aspect, doctorul Harold Nelson, care lucreaz─â la Spitalul din Denver, SUA, la sec┼úia de boli respiratorii, a concluzionat c─â studiul colegilor germani este unul bine f─âcut ┼či cu rezultate ÔÇ×pozitiveÔÇť, iar acupunctura pare s─â fie de un real ajutor ├«n reducerea simptomelor rinitei alergice.