Accidentul vascular cerebral, posibil simptom al cancerului

1 2 jpg jpeg

În mai multe studii anterioare, oamenii de ştiinţă au sugerat că pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral sunt expuşi riscului de apariţie a cancerului. Cu toate acestea, specialiştii nu au putut stabili măsura şi amploarea riscului la care sunt expuşi pacienţii.

Coordoantorul echipei de cercetare, Jacobo Rogado, medic oncolog la Spitalul de la Princesa din Madrid, a încercat să afle dacă există într-adevăr o relaţie între accidentul vascular cerebral şi cancer şi ce factori pot prezice boala.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat dosarele medicale a 914 pacienţi ajunşi la spital cu accident vascular cerebral, în perioada 2012 - 2014. Ca rezultat, Dr. Rogado şi colegii săi au diagnosticat cancerul la 7,6% dintre subiecţi, cele mai frecvente tipuri fiind cancerul de colon, plămâni şi de prostată. În medie, aceste persoane au fost diagnosticate cu o boală oncologică la circa 6 luni după accidentul vascular cerebral, iar 62% aveau deja o boală metastatică.

1 2 jpg jpeg

Rezultatele au arătat că oamenii dezvoltă cancer după un accident vascular cerebral de 2 ori mai des decât s-a crezut anterior. Stadiile târzii ale cancerului indică faptul că pacienţii au fost bolnavi înainte de accident vascular cerebral şi este probabil ca accidentul vascular cerebral în acest cazsă fie un simptom.

Cu toate acestea, medicul Jacobo Rogado nu se grăbeşte să tragă concluzii definitive şi insistă să efectueze cercetări mai ample.

Accidentul vascular cerebral este periculos sau chiar mortal. Apare adesea în urma unui accident în circulaţia sanguină, care privează creierul de oxigen şi substanţe nutritive esenţiale. Organismul trimite cu circa o lună înainte semne că un accident vascular cerebral este iminent.

accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces în lume, afectând aproape 15 de milioane de oameni, atât din ţările dezvoltate, cât şi din ţările mai sărace?