A murit regizorul Alexandru Darie. Afl─â mai multe despre boala de care suferea

1 alexandru darie jpg jpeg

Alexandru Darie a ├«ncetat din via┼ú─â la v├órsta de 60 de ani. Regizorul suferea de ciroz─â hepatic─â ┼či era internat la Institutul Clinic Fundeni.

Bolnav de ciroz─â, regizorul de la Teatrul Bulandra se afla pe listele de transplant hepatic. Alexandru ÔÇ×DucuÔÇŁ Darie este unul dintre cei mai importan┼úi regizori rom├óni, a c─ârui munc─â a fost cunoscut─â at├ót ├«n ┼úar─â, c├ót ┼či ├«n str─âin─âtate.

Ce este ciroza hepatic─â

Ciroza este stadiul final de evolu┼úie a hepatitelor cronice B ┼či C ┼či se caracterizeaz─â printr-o fibroz─â extins─â ┼či prin distrugerea celulei hepatice. Specifice cirozei sunt pierderea structurii normale a ficatului, formarea de noduli ┼či alterarea vasculariza┼úiei. Boal─â hepatic─â progresiv─â, ciroza evolueaz─â pe o perioad─â ├«ndelungat─â, 10-15 ani, c├ónd ajunge ├«ntr-un stadiu ireversibil. Afec┼úiunea se caracterizat─â prin prezen┼úa unui ┼úesut fibros care ├«nconjoar─â celulele hepatice normale, iar aspectul nodular al ficatului altereaz─â func┼úiile acestui organ.

De ce apare

Abuzul de alcool ┼či infec┼úia cu un virus hepatitic (B sau C) sunt cel mai frecvente cauze (90%) care duc la dezvoltarea cirozei. Diagnosticul este pus adesea la marii b─âutori de alcool (160 g alcool/zi, timp de 15 ani, la b─ârba┼úi, ┼či 60 g alcool/zi, timp de 10 ani, la femei).

Este bine de ┼čtiut c─â afec┼úiunea mai poate fi cauzat─â ┼či de: hepatita autoimun─â (sistemul imunitar atac─â propriile celule), acumularea de gr─âsimi ├«n ficat (steatoza hepatic─â nonalcoolic─â), unele afec┼úiuni ereditare (boala Wilson), precum ┼či de expunerea la substan┼úe toxice.

Ficatul m─ârit, semn de boal─â

├Än faz─â incipient─â, ciroza nu prezint─â simptome. Pe m─âsur─â ce boala avanseaz─â, apar: umflarea ┼či ├«nt─ârirea ficatului (care duce la umflarea abdomenului), oboseal─â accentuat─â, cre┼čterea u┼čoar─â a temperaturii, sl─âbirea brusc─â, edeme la nivelul membrelor inferioare, ├«nro┼čirea palmelor ┼či a t─âlpilor, din cauza dilat─ârii vaselor mici de s├ónge. S-a mai constatat c─â, la b─ârba┼úi, pot ap─ârea o atrofie a testiculelor ┼či c├óteva semne de feminizare (dezvoltarea exagerat─â a glandei mamare), precum ┼či lipsa dorin┼úei sexuale. La femei, printre simptome se num─âr─â ┼či tulbur─ârile menstruale, mai precis absen┼úa menstrua┼úiei. ├Än stadii avansate, apare ┼či icterul. Pentru depistarea cirozei este nevoie de analize de s├ónge, precum ┼či de ecografie, diagnosticul fiind pus cu ajutorul biopsiei.

Are dou─â forme

* ├Än ciroza compensat─â, ficatul ├«┼či exercit─â doar par┼úial func┼úiile. Chiar dac─â nu sunt prezente simptome evidente, leziunile hepatice se intensific─â treptat. Rata de supravie┼úuire ├«n ciroza compensat─â este de 10-12 ani.

* Ciroza decompensat─â se caracterizeaz─â printr-o accentuare a leziunilor hepatice. Caracteristic─â acestei forme grave este acumularea de lichid ├«n abdomen (ascita), care se manifest─â prin senza┼úia de greutate ┼či de preaplin. Pentru c─â ficatul nu ├«┼či mai poate ├«ndeplini func┼úiile, se produce insuficien┼úa hepatic─â, rata de supravie┼úuire ├«n forma decompensat─â a cirozei fiind de 2-3 ani.   

În cursul evoluţiei cirozei, mai pot apărea: tulburările de coagulare (hematoame, sângerări), edeme (acumulare de lichid în membrele inferioare), ruperea varicelor care apar la esofag sau stomac, diverse tulburări neurologice, sindromul hepato-renal (insuficienta funcţionare a rinichilor).

Pentru evaluarea acestor complica┼úii, se folosesc ecografia abdominal─â ┼či endoscopia digestiv─â superioar─â.

Ce complicaţii poate da 

Pe lista complicaţiilor apărute în caz de ciroză alcoolică se numără ascita, care constă în acumularea de lichid în abdomen. De obicei, prezenţa ascitei indică un stadiu avansat al bolii. O altă complicaţie este encefalopatia hepatică, manifestată prin incapacitatea ficatului de a mai elimina toxinele.

De asemenea, pot ap─ârea complica┼úii hematologice, cum ar fi o anemie cauzat─â de caren┼úa de acid folic ori sc─âderea num─ârului de leucocite. Afec┼úiunea poate fi ├«nso┼úit─â ┼či de varice esofagiene, cu risc de rupere, implicit, de hemoragie. Din p─âcate, ciroza poate cre┼čte ┼či riscul de cancer al ficatului. 

Surs─â foto: Mediafax