A început primul sudiu clinic pentru vaccinul COVID-19

1 vaccin covid jpg jpeg

Cercet─âtorii din Statele Unite au ├«nceput luni primul test clinic al vaccinului ├«mpotriva COVID-19. ├Än studiu sunt coprin┼či 45 de adul┼úi s─ân─âto┼či, cu v├órste ├«ntre 18 ┼či 55 de ani, care s-au oferit voluntar s─â participe, scrie Time.

Deja exist─â un prim voluntar c─âruia i-a fost administrat vaccinul, au anun┼úat  oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Institutul de Cercet─âri Kaiser din Seattle. Prima persoan─â vaccinat─â  ├«mpotriva COVID- 19, ├«n cadrul studiului este  manager de opera┼úiuni la o companie tehnologic─â mic─â.

Conduc─âtorul studiului este dr. Lisa Jackson, care sper─â ├«n succesul svaccinului ┼či declar─â c─â ÔÇ×Toat─â lumea vrea s─â fac─â tot ce poate ├«n aceast─â situa┼úie de urgen┼ú─â.ÔÇŁ

Studiul clinic ├«nceput luni marcheaz─â stratul unor serii de cercet─âri aprofundate, fiindc─â, ┼či ├«n cazul ├«n care se dovede┼čte c─â acest vaccin func┼úioneaz─â, nu va fi disponibil pentru utilizare pe scar─â larg─â  mai devreme de 18 luni,  a spus dr. Anthony Fauci de la Institutul Na┼úional de S─ân─âtate Public─â din din SUA.

Zeci de grupuri de cercetare din ├«ntreaga lume se ├«ntrec pentru a crea un vaccin ├«mpotriva COVID-19. Un alt vaccin experimental, realizat de Inovio Pharmaceuticals, este de a┼čteptat s─â intre ├«n teste - ├«n SUA, China ┼či Coreea de Sud - luna viitoare.

Experimentul de la Seattle la c├óteva zile dup─â ce Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii a declarat noul virus pandemie din cauza r─âsp├óndirii sale globale rapide, infect├ónd peste 169.000 de oameni ┼či ucig├ónd peste 6.500.