A început primul sudiu clinic pentru vaccinul COVID-19

1 vaccin covid jpg jpeg

Cercetătorii din Statele Unite au început luni primul test clinic al vaccinului împotriva COVID-19. În studiu sunt coprinşi 45 de adulţi sănătoşi, cu vârste între 18 şi 55 de ani, care s-au oferit voluntar să participe, scrie Time.

Deja există un prim voluntar căruia i-a fost administrat vaccinul, au anunţat  oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetări Kaiser din Seattle. Prima persoană vaccinată  împotriva COVID- 19, în cadrul studiului este  manager de operaţiuni la o companie tehnologică mică.

Conducătorul studiului este dr. Lisa Jackson, care speră în succesul svaccinului şi declară că „Toată lumea vrea să facă tot ce poate în această situaţie de urgenţă.”

Studiul clinic început luni marchează stratul unor serii de cercetări aprofundate, fiindcă, şi în cazul în care se dovedeşte că acest vaccin funcţionează, nu va fi disponibil pentru utilizare pe scară largă  mai devreme de 18 luni,  a spus dr. Anthony Fauci de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din din SUA.

Zeci de grupuri de cercetare din întreaga lume se întrec pentru a crea un vaccin împotriva COVID-19. Un alt vaccin experimental, realizat de Inovio Pharmaceuticals, este de aşteptat să intre în teste - în SUA, China şi Coreea de Sud - luna viitoare.

Experimentul de la Seattle la câteva zile după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat noul virus pandemie din cauza răspândirii sale globale rapide, infectând peste 169.000 de oameni şi ucigând peste 6.500.