A fost lansat un vaccin care protejează împotriva a patru tipuri de cancer

1 2 jpg jpeg

Virusul HPV este responsabil pentru apari┼úia cancerului de col uterin, care afecteaz─â, anual, 4343 de femei din Rom├ónia. Astfel, este principala cauz─â de mortalitate prin cancer la femeile cu v├órsta ├«ntre 15 ÔÇô 44 de ani.

├Än fiecare zi, ├«n Rom├ónia mor 5 femei diagnosticate cu cancer de col uterin. Statul rom├ón cheltuie peste 70.000 lei pentru diagnosticarea ┼či tratarea afec┼úiunilor oncologice cauzate direct de virusul HPV. Aproximativ 57% dintre aceste costuri reprezint─â costurile de spitalizare.

Noul

este cel mai avansat instrument de prevenţie împotriva bolilor provocate de infecţia cu HPV, virusul care cauzează 5% din cele 12,7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual în întreaga lume.

Vaccinul nonavalent protejeaz─â ├«mpotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 95% din cazurile de adenocarcinom in situ (AIS), a 75 - 85% din cazurile de neoplazii cervicale intraepiteliale de grad ├«nalt (CIN 2/3), a 85 - 90% din cazurile de cancer vulvar determinate de HPV, a 90 - 95% din cazurile de neoplazii vulvare intraepiteliale de grad ├«nalt (VIN2/3), a 80 - 85% din cazurile de cancer vaginal determinate de HPV, a 75 - 85% din cazurile de neoplazii vaginale de grad ├«nalt (VaIN 2/3), a 90 - 95% din cazurile de cancer anal determinate de HPV, a 85 - 90% din cazurile de neoplazii anale intraepiteliale de grad ├«nalt (AIN 2/3) ┼či a 90% din cazurile de veruci genitale, spun medicii.

Potrivit speciali┼čtilor, HPV este al doilea agent patogen ce cauzeaz─â cancer, provoc├ónd 30% din cancerele noi atribuibile unei infec┼úii la nivel global.

ÔÇ×De peste 100 de ani, MSD se afl─â ├«n prima linie ├«n ceea ce prive┼čte inova┼úia ├«n domeniul vaccin─ârii, cu scopul de a reduce povara bolilor ce pot fi prevenite prin imunizare. Gardasil 9 este cel mai nou exemplu de inova┼úie ├«n acest domeniu, fiind singurul vaccin anti-HPV ce promite protec┼úie ├«mpotriva a 4 tipuri de cancer provocate de infec┼úia cu HPV. Este important s─â ├«n┼úelegem c─â infec┼úia cu HPV este frecvent─â, 8 din 10 persoane fiind infectate, la un moment dat, pe parcursul vie┼úii lor, acesta fiind al doilea agent patogen responsabil pentru cancer la nivel mondialÔÇŁ, a declarat Fabrizio Giombini, director General MSD Rom├ónia.

Managerul Institutului Na┼úionale de Boli Infec┼úioase ÔÇ×Matei Bal┼čÔÇŁ, Adrian Streinu Cercel, a spus c─â ├«n fiecare an aproximativ 5.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

ÔÇ×Noi ├«n Rom├ónia pot s─â spun c─â am f─âcut progrese ├«nsemnate ├«n ultima perioad─â de timp din foarte multe puncte de vedere ├«n structura sectorului sanitar. ┼×i ne preg─âtim acum s─â facem evolu┼úie ┼či ├«n aceast─â patologie indus─â de Papiloma Virus. Discut─âm ├«n fiecare an de aproximativ 5.000 de persoane care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Nu v─â g├óndi┼úi c─â sunt diagnosticate la o v├órst─â avansat─â, sunt diagnosticate la o v├órst─â t├ón─âr─â ┼či dac─â lu─âm ├«n considerare care este rata de mortalitate a acestor femei la v├órste tinere este ceva oribil, catastrofalÔÇŁ, a precizat medicul.

Cu aceast─â ocazie a avut loc ┼či lansarea celei de-a VII-a edi┼úii a Conferin┼úei Na┼úionale Rovaccin.