A fost lansat Ghidul pacientului cu cancer în perioada pandemiei COVID-19

1 ce este radioterapia cum ajuta la vindecarea pacientilor cu cancer jpg jpeg

├Än contextul pandemiei de coronavirus, Federa┼úia Asocia┼úiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) lanseaz─â o platform─â de suport ┼či informare pentru pacien┼úii cu cancer.

Al─âturi de Alian┼úa Pacien┼úilor Cronici din Rom├ónia, FABC a pus la dispozi┼úie un call center prin care pacien┼úii oncologici, unul dintre cele mai vulnerabile grupuri la infec┼úia cu noul coronavirus, pot primi consiliere medical─â, psihologic─â, de nutri┼úie ┼či social─â. O echip─â de medici dedicat─â va r─âspunde acestor solicit─âri zilnic, ├«n intervalul orar 9:00-17:00, la num─ârul 021 253 05 91 (tarif normal). Pentru a facilita accesul la informa┼úie ┼či mai mult, FABC le ofer─â pacien┼úilor cu cancer o serie de date esen┼úiale,  ├«n format digital, menite s─â-i ajute s─â se protejeze ┼či s─â ob┼úin─â mai multe detalii despre accesul la tratament ┼či navigarea sistemului de s─ân─âtate ├«n aceast─â perioad─â complex─â.  Ini┼úiativa este sus┼úinut─â de MSD Rom├ónia.

Printre resursele puse la dispozi┼úie, se num─âr─â un Ghid al pacientului cu cancer ├«n perioada epidemiei COVID-19, un material ce r─âspunde celor mai frecvente ├«ntreb─âri primite de FABC de la pacien┼úii oncologici ┼či apar┼úin─âtorii acestora ┼či o harta a furnizorilor de servicii medicale ├«n perioada st─ârii de urgen┼ú─â. Aceste resurse sunt disponibile pe site-ul FABC www.fabc.ro/covid-19.

ÔÇť├Än contextul actual, pacien┼úii oncologici trebuie s─â beneficieze de ├«ntreg sprijinul necesar din partea noastr─â ┼či al altor asocia┼úii ┼či organiza┼úii de pacien┼úi, s─â aib─â acces la informa┼úia critic─â necesar─â pentru a se proteja, dar ┼či pentru a putea avea acces la tratament ┼či investiga┼úii urgente. ├Än aceast─â perioad─â, ne-am mobilizat toate resursele interne ┼či externe, to┼úi partenerii, c─ârora le mul┼úumim pentru disponibilitatea de a ne oferi sprijin financiar pentru a achizi┼úiona materiale absolut necesare ├«n spitale precum echipamentele de protec┼úie. Facem un apel la entit─â┼úile institu┼úionale, la ├«ntreaga societate s─â se aplece cu aten┼úie asupra acestei categorii de bolnavi cronici care se confrunt─â cu mari probleme ├«n aceast─â perioad─â ┼či s─â le acorde sus┼úinerea necesar─âÔÇŁ, a spus Cezar Irimia, Pre┼čedintele FABC.

Conform studiilor medicale disponibile la nivel interna┼úional, se estimeaz─â c─â bolnavii de cancer sunt mult mai vulnerabili fa┼ú─â de infec┼úiile virale de tip gripal, cu un risc de internare de 4 ori mai mare ┼či un risc de deces de 10 ori mai mare. O analiz─â recent publicat─â ├«n contextul experien┼úei din China a aratat ca 1% din cazurile COVID 19 au fost pacien┼úi cu cancer, un procent mai mare decat inciden┼úa cancerului ├«n popula┼úia general─â (0.29% la 100.000 locuitori) . Mai mult, printre pacien┼úii infecta┼úi, riscul de dezvoltare al complica┼úiilor respiratorii severe, care au necesitat ├«ngrijiri ├«n sec┼úiile de ATI  a fost mai mare la bolnavii de cancer dec├ót la celelalte persoane (39% vs. 8%, p = 0,0003). Un criteriu prognostic important pentru riscul de a dezvolta complica┼úii respiratorii severe a fost istoricul de chimioterapie sau chirurgie ├«n lunile precedente2.

ÔÇťEste un moment extrem de dificil at├ót ├«n Rom├ónia, c├ót ┼či la nivel global pentru pacien┼úii oncologici. ├Äncerc─âm s─â fim al─âturi de ei ├«n aceste momente, sus┼úin├ónd eforturile ┼či ini┼úiativele FABC, unul dintre partenerii no┼čtri pe termen lung. Suntem convin┼či c─â prin demersurile noastre, ale tuturor, vom reu┼či s─â limit─âm c├ót mai mult efectele pandemiei, mai ales ├«n r├óndul categoriilor vulnerabile. Pacien┼úii cu cancer au nevoie de noi acum mai mult ca oric├ónd - pentru a se proteja, pentru a se informa corect asupra resurselor pe care le au la dispozi┼úie, inclusiv ├«n ceea ce prive┼čte accesul la tratament, ┼či pentru a urma cel mai bun parcurs medical, ├«n condi┼úiile date.ÔÇŁ, a spus Nicolas Renard, Director General MSD Rom├ónia.