A fost lansat Ghidul pacientului cu cancer în perioada pandemiei COVID-19

1 ce este radioterapia cum ajuta la vindecarea pacientilor cu cancer jpg jpeg

În contextul pandemiei de coronavirus, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) lansează o platformă de suport şi informare pentru pacienţii cu cancer.

Alături de Alianţa Pacienţilor Cronici din România, FABC a pus la dispoziţie un call center prin care pacienţii oncologici, unul dintre cele mai vulnerabile grupuri la infecţia cu noul coronavirus, pot primi consiliere medicală, psihologică, de nutriţie şi socială. O echipă de medici dedicată va răspunde acestor solicitări zilnic, în intervalul orar 9:00-17:00, la numărul 021 253 05 91 (tarif normal). Pentru a facilita accesul la informaţie şi mai mult, FABC le oferă pacienţilor cu cancer o serie de date esenţiale,  în format digital, menite să-i ajute să se protejeze şi să obţină mai multe detalii despre accesul la tratament şi navigarea sistemului de sănătate în această perioadă complexă.  Iniţiativa este susţinută de MSD România.

Printre resursele puse la dispoziţie, se numără un Ghid al pacientului cu cancer în perioada epidemiei COVID-19, un material ce răspunde celor mai frecvente întrebări primite de FABC de la pacienţii oncologici şi aparţinătorii acestora şi o harta a furnizorilor de servicii medicale în perioada stării de urgenţă. Aceste resurse sunt disponibile pe site-ul FABC www.fabc.ro/covid-19.

“În contextul actual, pacienţii oncologici trebuie să beneficieze de întreg sprijinul necesar din partea noastră şi al altor asociaţii şi organizaţii de pacienţi, să aibă acces la informaţia critică necesară pentru a se proteja, dar şi pentru a putea avea acces la tratament şi investigaţii urgente. În această perioadă, ne-am mobilizat toate resursele interne şi externe, toţi partenerii, cărora le mulţumim pentru disponibilitatea de a ne oferi sprijin financiar pentru a achiziţiona materiale absolut necesare în spitale precum echipamentele de protecţie. Facem un apel la entităţile instituţionale, la întreaga societate să se aplece cu atenţie asupra acestei categorii de bolnavi cronici care se confruntă cu mari probleme în această perioadă şi să le acorde susţinerea necesară”, a spus Cezar Irimia, Preşedintele FABC.

Conform studiilor medicale disponibile la nivel internaţional, se estimează că bolnavii de cancer sunt mult mai vulnerabili faţă de infecţiile virale de tip gripal, cu un risc de internare de 4 ori mai mare şi un risc de deces de 10 ori mai mare. O analiză recent publicată în contextul experienţei din China a aratat ca 1% din cazurile COVID 19 au fost pacienţi cu cancer, un procent mai mare decat incidenţa cancerului în populaţia generală (0.29% la 100.000 locuitori) . Mai mult, printre pacienţii infectaţi, riscul de dezvoltare al complicaţiilor respiratorii severe, care au necesitat îngrijiri în secţiile de ATI  a fost mai mare la bolnavii de cancer decât la celelalte persoane (39% vs. 8%, p = 0,0003). Un criteriu prognostic important pentru riscul de a dezvolta complicaţii respiratorii severe a fost istoricul de chimioterapie sau chirurgie în lunile precedente2.

“Este un moment extrem de dificil atât în România, cât şi la nivel global pentru pacienţii oncologici. Încercăm să fim alături de ei în aceste momente, susţinând eforturile şi iniţiativele FABC, unul dintre partenerii noştri pe termen lung. Suntem convinşi că prin demersurile noastre, ale tuturor, vom reuşi să limităm cât mai mult efectele pandemiei, mai ales în rândul categoriilor vulnerabile. Pacienţii cu cancer au nevoie de noi acum mai mult ca oricând - pentru a se proteja, pentru a se informa corect asupra resurselor pe care le au la dispoziţie, inclusiv în ceea ce priveşte accesul la tratament, şi pentru a urma cel mai bun parcurs medical, în condiţiile date.”, a spus Nicolas Renard, Director General MSD România.