A apărut prăjitura virtuală care are gust

1 2 jpg jpeg

În cazul în care acest lucru ţi se pare doar un vis frumos, ştiinţa îţi demonstrează încă o dată că orice poate fi posibil. Cercetătorii japonezi au făcut un dispozitiv informatic care dă unui banal biscuit un gust savuros de ciocolată sau de brânză prin intermediul unor senzaţii vizuale şi olfactive.

Sistemul este compus dintr-o cască la care sunt ataşate o pereche de ochelari şi o cameră video, situată pe axa ochilor, conectate la un computer. Scena din faţa subiectului este aceeaşi cu aceea din realitate, cu singura diferenţă că dispozitivul poate adăuga efecte video peste imaginea filmată.

Purtătorul căştii crede că are în faţa sa o prăjitură cu glazură de ciocolată. Atunci când gustă, subiectul simte gustul real de ciocolată, deşi în realitate biscuitul nu este acoperit cu glazură. Senzaţia este reală, mai ales că şi casca generează un miros de ciocolată. Mai mult, este posibil să fie schimbate aspectul şi aroma prăjiturii - căpşuni, brânză, ceai verde, portocală -, în funcţie de poziţia în spaţiu, raportată la camera video.

Acest prototip este rezultatul cercetărilor realizate de studenţii de la Universitatea Tokyo şi a fost prezentat, la expoziţia anuală Digital Content.