7 din 10 români se tem anul acesta de sezonul răcelilor şi gripei. Ce părere au despre spitalizare

1 shutterstock 1718120281 jpg jpeg

Unu din doi români consideră că pandemia COVID-19 i-a afectat puternic sau foarte puternic stilul de viaţă, iar peste 70% dintre ei sunt de părere că sezonul de răceală şi gripă vine cu mai multe pericole decât în mod obişnuit, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliţia România Sănătoasă.

Majoritatea respondenţilor se tem mai mult de spitalizare (69,46%) decât de infectarea cu noul coronavirus (SARS-CoV 2) şi consecinţele COVID-19 (49,7%). Aproximativ 29% se tem de lipsa posibilităţii de asistenţă medicală, iar în jur de 22% dintre ei, de măsurile restrictive care împiedică desfăşurarea vieţii de zi cu zi.

Un nou protocol terapeutic şi limitele automedicaţiei la români

Peste jumătate dintre români au în casă stocuri de medicamente, ibuprofenul, paracetamolul şi aspirina fiind cele mai des întâlnite.

„Este important ca oamenii să înţeleagă care sunt limitele automedicaţiei, iar noul protocol de tratament al Covid-19, publicat de autorităţi, vine cu anumite modificări importante: pentru tratamentul simptomatic, a fost clarificată folosirea medicamentelor antiinflamatoare, cu recomandarea ca AINS pot fi folosite fie în tratarea febrei, fie în reducerea durerii şi inflamaţiei. Pentru cazurile asimptomatice, nu se recomandă niciun fel de tratament. Dincolo de Covid-19, studiul realizat de noi arată că trei din zece români tratează simptome de răceală şi gripă, precum durerea şi febra, cu ibuprofen. E foarte important, însă, să nu fie folosite antibiotice împotriva infecţiilor virale. Acestea pot fi administrate doar după un consult medical şi pentru cazuri de suprainfecţii bacteriene.”

detaliază Ovidiu Covaciu, reprezentant al Coaliţiei România Sănătoasă.

Medicii de familie şi infecţioniştii sunt consideraţi a avea cel mai important rol în informare pentru peste jumătate dintre cei chestionaţi, în timp ce unu din trei români consideră că acest rol revine Ministerului Sănătăţii. Când vine vorba despre informaţiile cu privire la tratarea răcelilor şi gripei în context pandemic, peste 80% dintre români au cea mai mare încredere în medici.

„Ne bucură faptul că românii au încredere în medici şi în recomandările lor, lucru absolut esential pentru a trece cu bine prin sezonul virozelor în context pandemic. Le recomandăm în continuare un tratament simptomatic şi o urmărire atentă a evoluţiei bolii, precum şi contactarea medicului de familie, ori de câte ori este nevoie.” a declarat Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie.

Există şi motive de optimism, 30% dintre persoanele chestionate sunt de părere că viaţa va redeveni la normal în următoarele 9-12 luni, iar aproape 20% dintre ei speră că acest lucru se va întâmpla chiar mai repede de atât, în următoarele patru-opt luni.