7 din 10 cupluri infertile nu ┼čtiu c─â au nevoie de un medic specialist

1 2 jpg jpeg

Un sondaj realizat de o clinic─â privat─â arat─â c─â peste 40% dintre pacientele care aleg aceast─â modalitate de a avea un copil au ├«ntre 30 ┼či 35 de ani, iar peste 35% dintre cele care au r─âspuns ├«n cadrul sondajului au ├«ntre 20 ┼či 30 de ani. Accesul la informa┼úie este cel care face ca v├órsta s─â scad─â constant.

Conform sondajului, cele mai multe cupluri ├«ncearc─â s─â ob┼úin─â o sarcin─â pe cale natural─â timp de cel pu┼úin 5 ani, ├«nainte de a se prezenta la un medic. ├Än acest timp, merg la medicul de familie sau la ginecolog ┼či a┼čteapt─â, ├«n medie, ├«nc─â doi ani, p├ón─â c├ónd cer ajutorul unui specialist ├«n probleme de fertilitate.

ÔÇŁ├Än principiu, dac─â trece mai mult de un an de zile, timp ├«n care s-a ├«ncercat ob┼úinerea unei sarcini, dar f─âr─â rezultat, e momentul ca acel cuplu s─â vin─â la o consulta┼úie de specialitate. Exist─â un set de analize, ambii parteneri sunt testa┼úi, tocmai pentru a vedea care este problema ┼či cum putem s─â o rezolv─âm. Analizele ginecologice de rutin─â nu sunt suficiente ├«n astfel de cazuri, e nevoie de o consulta┼úie la un medic care are competen┼ú─â ├«n reproducerea uman─â asistat─â ┼či ├«n infertilitatea cupluluiÔÇŁ, sus┼úine dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetric─â-ginecologie. Din p─âcate, multe cupluri ajung t├órziu la un astfel de cabinet tocmai pentru c─â nu ┼čtiu c─â au nevoie de un specialist ├«n infertilitate, aceast─â explica┼úie fiind dat─â de peste 66% dintre cei care au r─âspuns la sondaj.

Cauzele care au dus la infertilitate sunt dintre cele mai diverse, de la trompe ├«nfundate (43%), rezerv─â ovarian─â sc─âzut─â (24%) ┼či ovare polichistice (23%), ├«n cazul femeilor, p├ón─â la anomalii spermatice (76%), varicocel (12,6%) ┼či probleme testiculare (9%) ├«n cazul partenerului. ÔÇŁEste esen┼úial ca acel cuplu care se confrunt─â cu infertilitate s─â se prezinte la medicul specialist ├«n acest domeniu. Nu exist─â vitamine sau medicamente-minune care s─â produc─â o sarcin─â. Unele vitamine sunt recomandate ├«n perioada de preconcep┼úie pentru c─â ajut─â organismul s─â se ├«nt─âreasc─â, ├«ns─â nu rezolv─â problema de baz─â. La fel se ├«nt├ómpl─â ┼či cu medicamente care au rol de stimulare, care pot fi inutile dac─â problema nu are leg─âtur─â cu rezerva ovarian─âÔÇŁ, consider─â dr. Denisa Nica, medic primar obstetric─â-ginecologie.

Dintre cei care ajung la fertilizare in vitro, 36% doresc congelarea embrionilor rezulta┼úi ┼či neimplanta┼úi, iar 4% sus┼úin c─â au folosit ovocite donate, procedur─â realizat─â ├«n afara grani┼úelor. Unul din trei cupluri sus┼úine c─â ar mai apela la FIV pentru o a doua sarcin─â, dar nu face asta din motive financiare. ├Än Rom├ónia, cuplurile care ├«┼či doresc un copil prin procedura de fertilizare in vitro ┼či au nevoie de ajutor financiar se pot ├«nscrie ├«n Subprogramul Na┼úional de Fertilizare in Vitro ┼či Embriotransfer, derulat de Ministerul S─ân─ât─â┼úii, prin care se asigur─â decontarea unei p─âr┼úi din costurile acestei proceduri. De asemenea, un program asem─ân─âtor a fost lansat ┼či de Prim─âria Municipiului Bucure┼čti, pentru a veni ├«n ajutorul cuplurilor care ├«┼či doresc un copil, dar nu-l pot ob┼úine pe cale natural─â.

Infertilitatea este o boal─â ce a fost clasat─â de Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii pe locul 5 ├«n topul dizabilit─â┼úilor la nivel global. ├Än Rom├ónia, cifrele arat─â c─â unul din ┼čase cupluri lupt─â cu infertilitatea, cele mai multe probleme ├«nregistr├óndu-se ├«n cazul femeilor trecute de v├órsta de 35 de ani. Conform datelor de la Institutul Na┼úional de Statistic─â, rata de fertilitate ├«n cazul femeilor cu v├órsta ├«ntre 30 ┼či 34 de ani, ├«n anul 2017, a fost de 60,1 n─âscu┼úi vii la 1.000 de femei din aceast─â categorie, la nivelul ├«ntregii ┼ú─âri. V├órsta medie a mamei la prima na┼čtere a fost, ├«n 2017, de 27,1 de ani (├«n cre┼čtere de la 22,3 ani, c├ót era ├«n 1990).

Studiul este realizat de o clinic─â privat─â din Bucure┼čti ┼či are la baz─â un e┼čantion reprezentativ de pu┼úin peste 200 de cupluri care au apelat la fertilizare in vitro pentru a ob┼úine o sarcin─â, cu o eroare de +/- 3,5%.