5 metode să dăruieşti şi să te dăruieşti de Sărbători - Explicaţiile psihologilor

1 2 jpg jpeg

Aventurile de prin magazine, în luna Decembrie, duc la agitaţie şi stres din cauza că putem fi, imaginar vorbind, judecaţi, că nu am dus cadouri de Crăciun sau de Sfântul Nicolae. Stăm şi căutăm, stăm la cozi, nu suntem hotărâţi, nu ştiu ce vom face de sărbători şi toată aceste activităţi elimină energia vitală din om, devenind ostenit după ce trece „Luna Cadourilor”.

În opinia psihologului Alexandru Pleşea, de cele mai multe ori, oamenii intră mai obosiţi şi mai stresaţi în noul An decât în oricare altă lună din an, deoarece vor îşi concentrează toate energiile pentru a fi la înălţimea aşteptărilor celorlalţi.  “Programul social implementat mai ales de marile corporaţii, îl fac pe om să cumpere împotriva voinţei sale, pentru că aşa fac toţi şi el nu poate face diferit. Omul nu poate să nu cumpere cadouri în Decembrie. De ce nu cumpără şi în alte luni din an la fel de mult oare? El uită să se ofere. El doar oferă lucruri materiale şi crede că aşa intră în inima omului căruia îi oferă. O astfel de abordare comportamentală, distanţează oamenii între ei. Din acest motiv, mulţi ajung să rămână singuri, posomorati şi trişti în preajma sărbătorilor”, explică psihologul Alexandru Pleşea. Oamenii doar mimează generozitatea

Totodată, specialistul afirmă că persoanele singure sunt exemplul viu al programărilor sociale în care au trăit. Ei nu s-au oferit pe ei, ci au oferit lucruri. Nu s-au exteriorizat, ci doar au mimat. Nu au fost sinceri, ci doar au jucat un rol superficial. “Exemplele comportamentului de Sărbători stă în însăşi Scriptură noastră, unde acţiunile nu se fac pentru că le fac toţi ceilalţi, ci pentru că un anume Suflet din om, este dispus să muncească mai mult pentru alte Suflete din jur, fără să-i judece, ignore, mintă sau să le ascundă”, declară psihologul Alexandru Pleşea.

 5 moduri prin care să dăruim şi să ne dăruim de Sărbători

1. Oferă cu ambele mâini şi cu privirea “ochi în ochi”. Nu gândi ce gândeşte celălalt. Oferă dinăuntru, orice oferi. Nu oferi cu interes.

2. Oferă cu un mesaj verbal, care vine nu din ce vrei tu ca acel om să aibă, ci din ce poţi face tu pentru acel om să aibă. Doar dacă tu eşti exemplu.

3. Oferă timpul tău, cu non judecată şi altruism. Pune mâna şi fă ceva pentru omul căruia îi dai timpul tău. Găteşte-i, spală-i vasele, curăţă-i pardoseală. Nu îi da doar haine sau jucării.

4. Dăruieşte prin exemplul personal. Nu spune altora ce să facă, dacă tu nu ai făcut încă.

5. Uită-te la folosinţa unui dar, şi mai puţin la valoarea lui. Dacă oferi o carte, oferă doar ce ai practicat tu din acea carte, nu ce crezi sau doar ţi-a plăcut.