1 din 3 femei, abuzată fizic sau sexual, chiar de la 15 ani. Sfaturile psihologului
Potrivit unei analize High5 Podcast, în Uniunea Europeană, 1 din 3 femei a fost supusă abuzurilor fizice sau violenței sexuale încă de la vârsta de 15 ani, din cifrele furnizate de INSP. România se confruntă cu o situație și mai gravă în privința sarcinilor la minore, înregistrând aproximativ 45% din totalul cazurilor de sarcină la fete sub 15 ani și 30% din mamele minore de pe teritoriul comunitar, arată organizația Salvați Copiii. Datele evidențiază urgența implementării unor măsuri comprehensive de educație în rândul adolescenților.
Legislația din România stipulează că orice dinamică sexuală care se întâmplă între doi parteneri în care există diferență mai mare de 5 ani sau mai mare, iar partenerul este mai mic de 16 ani se numește abuz sexual.
Prezentă la podcastul High5, psihologul Diana Stănculeanu, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală, a declarat: „Această legislație este menită să protejeze partenerul tânăr și vulnerabil din această dinamică, care este încă un copil, chiar dacă îi spunem adolescent. Este important să învățăm să așteptăm să fim în aceeași etapă de dezvoltare. Într-o relație adolescent-adult, cei doi se află în etape diferite de dezvoltare, având forță, putere, maturizare și experiență diferite, fără garanția că intențiile sunt întotdeauna bune. Dacă există intenții bune și maturitate, relația nu va începe. Persoana matură va spune „te aștept să crești”. Un adult de 25 de ani, cu maturitate, experiență, putere și control, va ști că un adolescent de 15 ani este încă un copil și nu va permite o astfel de relație”.
Sfatul psihologului pentru adolescenți și părinți este ca, în cazul în care îndrăgostirea apare înaintea vârstei legale, cei doi să dea dovadă de maturitate și să amâne relația. În acest context, comunicarea cu părinții este esențială, reprezentând și un indicator pentru dinamica relațională din familie.
Sub 10% dintre elevii din România au acces la cursuri de educație pentru sănătate, iar unul dintre motivele invocate de către școli este lipsa specialiștilor care să poată să predea această disciplină, arăta EduPedu la deschiderea anului universitar 2023-2024, citând declarația ministrului Educației, Ligia Deca.