3 metode naturale pentru a avea o piele frumoasă în sezonul rece

1 tanaracarezambestesifrunzedetoamna jpg jpeg

Toamna, după o expunere prelungită la soare şi la temperaturile ridicate, pielea ta are nevoie de mai multă îngrijire ca oricând. Află cum să îţi pregăteşti corect pielea în acest anotimp, pentru a face faţă schimbărilor climatice şi a intra cu bine în sezonul următor.

Beneficiile probioticelor

Probioticele au capacitatea de a regla flora intestinală şi de a stimula imunitatea. Însă, aceste bacterii benefice nu funcţionează doar în intestin. Pe piele, există o microbiotă formată din miliarde de microorganisme vii numite probiotice care interacţionează puternic cu celulele noastre. Deci, sănătatea pielii depinde şi de echilibrul microbiotei cutanate, care asigură un rol protector prin formarea unei bariere fizice, dar şi prin sintetizarea peptidelor antibacteriene şi stimularea imunităţii epidermei. De asemenea, au efect antiinflamator, ajutând la prevenirea afecţiunilor pielii şi la încetinirea procesului de îmbătrânire. Băuturile fermentate precum iaurtul, kefirul şi kombucha, drojdia, supa miso, varza murată, kimchi şi alte murături sunt surse foarte sănătoase de probiotice naturale pentru organism. Iar, pentru că este dificil de asigurat un nivel optim de probiotice din alimentaţie, foloseşte-te de suplimentele alimentare naturale pe care le găseşti la raftul cu produse de imunitate adulti

Puterea apei

Pentru o piele sănătoasă şi frumoasă în sezonul rece, nu uita să te hidratezi corespunzător. Mai ales pielea feţei este subţire şi sensibilă şi, expusă constant aerului rece şi agresiunilor externe, are nevoie de o atenţie specială. Poţi să îţi pregăteşti în casă propriul ser, amestecând 3 linguri de ulei de migdale dulci (hidratant), 5 picături de ulei esenţial de muşcată (regenerant, calmant şi purificator) şi 10 picături de ulei esenţial de lavandă (dezinfectant şi cu proprietăţi de curăţare). Păstrează produsul într-o sticlă închisă la culoare, într-un loc uscat şi ferit de lumină. Poţi folosi serul încălzind câteva picături în palmă înainte de a-l aplica pe faţă, masând uşor. Pentru o piele grasă sau fotosensibilă, uleiul de migdale dulci se înlocuieşte cu cel din seminţe de struguri. O dată pe săptămână, hidratează-ţi faţa cu o mască făcută în casă dintr-o banană, o jumătate de avocado, 1/2 lingură de miere şi 2 linguri de ulei de măsline mixate şi ţinute 10 minute la frigider. Se aplică pe pielea curată, se lasă timp de 15 minute şi se îndepărtează cu apă. Hidratarea se face şi din interior, bând suficiente lichide, apă, dar şi ceaiuri din plante. Toamna şi iarna există tendinţa generală de a se consuma mai puţină apă, pentru că temperaturile scad dramatic, dar organismul are în continuare nevoie de un aport de lichide corespunzător, cel puţin un litru şi jumătate.

Aliaţii din farfurie

Se ştie deja că alimentaţia are un impact deosebit asupra sănătăţii noastre, inclusiv a pielii. Prin urmare, este important ca dieta pe care o adopţi să includă antioxidanţi, vitamine şi oligoelemente. Antioxidanţii sunt agenţi foarte buni pentru combaterea radicalilor liberi, molecule responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii. Dovleacul, cartoful dulce, conopida, sfecla roşie şi alte rădăcinoase, dar şi merele şi perele sunt alimentele de sezon care sunt pline de antioxidanţi. Vitaminele sunt, de asemenea, o modalitate eficientă de a avea o piele frumoasă. Vitamina C combate îmbătrânirea prematură şi petele şi conferă luminozitate tenului şi se găseşte în cantităţi foarte mari în citrice. Vitamina D este utilă în tratamentul anumitor afecţiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul sau eczemele, şi se găseşte în somon, ton, ulei de ficat de cod. Vitamina A are proprietăţi antirid şi ajută la regenerarea celulară şi se găseşte în cantităţi mari în ficat, carne de pasăre, viţel, ulei de ficat de cod, cartofi dulci, morcovi, dovleac. Vitamina E ajută la eliminarea radicalilor liberi şi are proprietăţi fotoprotectoare şi o găseşti în uleiurile vegetale, nuci, seminţe şi fenicul. Cinci oligoelemente sunt recunoscute în mod special ca aliaţi în sistemul de apărare cutanată împotriva îmbătrânirii: cuprul, manganul, seleniul, siliciul şi zincul. Stridiile - care conţin şi un nivel mare de zinc -, nucile şi ciocolata sunt bogate în cupru, siliciul se găseşte în cea mai mare parte în cerealele integrale, nucile braziliene sunt de departe cele mai bogate alimente în seleniu, iar manganul se găseşte în midii, alune şi seminţe de dovleac.

Să ai un corp sănătos şi o bună igienă de viaţă este condiţia de bază pentru o piele strălucitoare şi frumoasă. Limitează pe cât posibil sursele de stres, apelând la diverse metode, precum meditaţia, yoga şi exerciţiile de respiraţie corectă, şi nu uita de cele opt ore de somn necesare pentru a avea un corp sănătos şi o piele luminoasă.

Sursa foto: Shutterstock