Vrei să ai plămâni sănătoşi? Iată ce trebuie să faci!

1 plamani jpg jpeg

Există numeroşi factori care contribuie la alterarea funcţiei plămânilor. Mulţi dintre ei pot fi evitaţi şi este bine să ştii ce este recomandat să faci pentru a-ţi menţine plămânii sănătoşi şi, implicit, pentru a preveni bolile care afectează acest organ vital.

Evită fumatul!

Ţigările sunt cauză importantă a cancerului pulmonar şi a bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC). Fumatul favorizează micşorarea căilor respiratorii, îngreunează respiraţia şi determină inflamaţie la nivelul plămânilor, care poate duce la apariţia bronşitei cronice. Fumatul pasiv este, de asemenea, un important factor de risc pentru apariţia cancerului de plămâni. Aşadar, dacă eşti fumător, nu este niciodată prea târziu să renunţi la ţigări!

Poluarea, un pericol nevăzut, dar de temut

În atmosferă, dar şi acasă există poluanţi care pot afecta, în timp, sănătatea pulmonară. Ozonul, dioxidul de azot, dioxidul de sulf şi pulberile în suspensie sunt astfel de compuşi dăunători din mediu, care pot irita, inflama sau chiar distruge ţesutul pulmonar. Expunerea îndelungată la aceşti poluanţi determină apariţia unor simptome precum iritaţia căilor aeriene superioare şi dispneea (respiraţia dificilă). Cu cât expunerea la poluare este de lungă durată, cu atât creşte riscul de apariţie a unor boli pulmonare. Aerul poluat este cu atât mai nociv pentru cei care suferă deja de afecţiuni precum astmul sau BPOC.

Şi poluarea de acasă este un pericol pentru sănătatea plămânilor. Vaporii care provin de la produsele de curăţare şi de igienizare (detergenţi, dezinfectanţi), de la insecticide, formaldehida prezentă în mobila din semifabricate, în adezivii din parchet, în vopsea şi în covoare sunt poluanţi care pot dăuna sănătăţii plămânilor.

Atenţie la radon!

Gaz radioactiv, radonul este, după fumat, a doua cauză a apariţiei cancerului pulmonar, fiind considerat cel mai nociv poluant natural din mediul interior. Sursa acestui gaz în clădiri este solul pe care se află construcţia. Radonul se formează în interiorul clădirilor, pătrunde prin fisurile din pereţi sau fundaţii şi se acumulează în aerul din interior. Prezenţa radonului în locuinţă nu poate fi detectată decât cu aparate speciale. Aerisirea frecventă a camerelor este o modalitate de a reduce nivelul de radon. 

Protejează-te de infecţii

În jur de 80% dintre infecţii respiratorii precum gripa şi răceala se transmit prin mâinile murdare. Pe măsura înaintării în vârstă sau în cazul celor cu afecţiuni cronice, unele infecţii precum pneumonia pot fi periculoase. Un gest de igienă elementar pentru prevenirea infecţiilor este spălarea frecventă a mâinilor. Vaccinarea precum cea antigripală şi anti-COVID-19 este o altă modalitate de prevenire a infecţiilor şi a complicaţiilor pulmonare.

Respiră corect

Probabil nu ne dăm seama cât de importantă este respiraţia decât atunci când avem probleme pulmonare care afectează capacitatea respiratorie. Respiră pe nas, deoarece micii peri nazali ajută la filtrarea particulelor potenţial nocive şi pentru că astfel aerul este încălzit până ajunge în căile respiratorii inferioare. Respiră profund, folosind diafragma, prin umplerea completă cu aer a plămânilor, la fel ca în cazul bebeluşilor. În fiecare dimineaţă, respiră profund, cu geamurile larg deschise.

Citeşte şi: Nodulii pulmonari: de ce apar şi cum se tratează  

SFAT

Acasă, nivelul de umiditate ar trebui să fie de 30-50%. Periodic, este indicată şi curăţarea filtrelor din sistemele de ventilaţie, pentru a evita depunerile de microbi. 

INFO

În jur de 15% din cazurile anuale de cancer pulmonar descoperite în Europa sunt puse pe seama radonului.