Tu ştii cum se efectuează corect examinarea sânilor?

1 autopalpare jpg jpeg

Simbol al feminităţii şi maternităţii, sânii trebuie autoexaminaţi periodic pentru a depista orice modificare suspectă. Chiar dacă nu este o metodă de diagnosticare a cancerului, prin autopalparea se poate identifica din vreme o tumoare, care are şanse mari de vindecare.

„Autoexaminarea sânilor efectuată cu regularitate, lunar, poate duce la depistarea unor leziuni mamare, uneori maligne, dar în faze utile terapeutic. Ea nu poate înlocui investigaţiile imagistice (mamografia, ecografia, RMN-ul) mai ales la depistarea leziunilor maligne în stadii incipiente (0, 1) sau identificarea unor leziuni maligne chiar mai avansate“, explică dr. Sorin Lucian Sava, medic primar radiologie şi imagistică medicală.

Bine de ştiut! Cancerul de sân este mai frecvent la femeile de peste 50 de ani, dar poate să apară şi mai devreme.

Tehnici de autopalpare recomandate de specialişti

1) La duş

Pentru că pielea umedă favorizează palparea, examinează sânii la duş, cu degetele întinse, fără să sari peste anumite porţiuni. Aceasta se efectuează cu mâna dreaptă pentru sânul stâng şi cu mâna stângă pentru sânul drept. Mişcările trebuie sa fie blânde, circulare, dinspre mamelon, spre periferia sânului. Examinarea trebuie să includă şi mişcări verticale, de sus în jos.

La ce să fii atentă: e bine să observi dacă au apărut noduli, umflături, o scurgere mamelonară în cursul palpării ori dacă resimţi durere la nivelul unor tumefacţii mai vechi.

2) În faţa oglinzii

Inspecţia sânilor se face în bustul gol, în faţa oglinzii, din mai multe poziţii: cu mâinile pe lângă corp, cu mâinile în şold şi cu mâinile ridicate deasupra capului. Important este ca autopalparea să aibă loc într-o cameră foarte luminoasă.

La ce să fii atentă: analizează bine sânii, căutând să observi dacă s-au produs modificări în ceea ce priveşte forma şi mărimea lor, dacă a apărut vreo umflătură la nivelul sânilor, retracţie de mamelon sau zone cu vene dilatate.

3) Culcată pe spate

În această poziţie, ţesutul mamar se întinde uniform pe peretele toracic. Aşează o pernă sub umărul drept şi ţine mâna dreaptă sub cap. Cu degetele de la mâna stângă palpează sânul drept şi axila prin mişcări circulare. Repetă aceiaşi paşi şi pentru celălalt sân.

La ce să fii atentă: în timpul autopalpării, verifică dacă au apărut umflături în zona axilei.

5 reguli generale

1. Un bun moment pentru autoexaminarea sânilor este în primele 3- 5 zile de la încetarea menstruaţiei, când sânii sunt mai puţini tensionaţi. Femeile care sunt la menopauză, sunt însărcinate sau alăptează trebuie să-şi autopalpeze sânii în aceeaşi zi, în fiecare lună. Ca să-ţi fie mai uşor, poţi să alegi prima sau ultima zi din lună.

2. În palparea sânilor, se utilizează niveluri diferite de presiune pentru a simţi toate ţesuturile mamare. Pentru straturile de la suprafaţa pielii, palparea se face superficial. Pentru ţesuturile profunde, examinarea trebuie să se execute prin mişcări ferme.

3. „Autopalparea se face cu degetele arătător, mijlociu şi inelar ale mâinii contralaterale, alăturate, întinse, aplicând o presiune suficient de mare pe sân prin vârfurile degetelor, cu meticulozitate, din aproape în aproape, pentru a nu lăsa zone neexaminate. Se palpează inclusiv şanţul submamar şi, ulterior, şi axila“, explică dr. Sorin Lucian Sava.

4. Când ai îndoieli cu privire la o anumită zonă a sânului, verifică celălalt sân.

5. Examinarea se face şi prin palparea bilaterală a sânului şi a mamelonului. Ţine o mână întinsă lateral, iar cu cealaltă examinează partea exterioară a glandei mamare. Importat este să palpezi şi axila (zona de sub braţ) unde se găsesc ganglionii limfatici care pot fi afectaţi în bolile sânului.

Când ar trebui să mergi la medic

Consultă doctorul dacă unul dintre sâni este dureros la atingere, ai observat că au apărut modificări în pliurile naturale ale sânului ori dacă în timpul palpării are loc o scurgere mamelonară. Nu mai amâna vizita la medic nici dacă în timpul autopalpării ai observat o uşoară asimetrie de dimensiune şi poziţie între cei doi sâni ori prezenţa unor ganglioni palpabili, mobili sau ficşi. „Nu vă panicaţi! O anomalie depistată nu devine automat suspectă de malignitate. Majoritatea lor sunt benigne. Am constatat că mai puţin de 2% din leziunile depistate sunt maligne şi dintre cele maligne un procent însemnat sunt vindecabile cu procedeele terapeutice actuale, vindecare favorizată de multe ori prin depistarea lor la autoexaminarea sânilor cu regularitate“, explică dr. Sorin Lucian Sava.

@jeanhailes.org.au