Tot ce ai vrut să ştii despre unghiile false

1 unghii false jpg jpeg

Aplicarea unghiilor false pare opţiunea ideală pentru femeile care au unghiile crăpate ori obişnuiesc să le roadă şi vor să afişeze o manichiură perfectă. Specialiştii atrag atenţia că acest tip de cosmetizare poate afecta atât sănătatea unghiilor naturale, cât şi pielea.

Există 2 metode prin care se pot aplica: fie prin lipirea unor capsule, sub forma unor unghii din plastic, cu un adeziv special, fie prin prelungirea cu o pastă (răşină acrilică) sau a unui gel a unghiei naturale. Odată aplicată pe unghie, răşină acrilică se usucă la contactul cu aerul. Unele geluri folosite în modelarea unghiilor conţin metacrilat metilic, o substanţă incoloră, care poate deveni toxică la contactul cu pielea. După ce este aplicat, gelul trebuie uscat cu o lampă care emite radiaţii ultraviolete.

Risc crescut de infecţie

Infecţia bacteriană este o problemă potenţială de sănătate care poate surveni în urma aplicării unghiilor false. Spaţiul umed dintre unghii şi adezivul sau gelul folosit este un teren propice pentru dezvoltarea ciupercilor şi bacteriilor. Mai mult, substanţele folosite la îndepărtarea unghiilor false pot produce onicoliză, adică dezlipirea unghiei pe o anumită porţiune (unghia naturală devenind albă). Această problemă trebuie tratată urgent, căci poate duce la pierderea definitivă a unghiei. În cazul unei infecţii bacteriene, unghiile naturale se îngălbenesc sau se înverzesc.

Reacţii alergice severe

Femeile care-şi pun unghii false se pot alege cu reacţii alergice la substanţele care se găsesc în compoziţia produsele folosite (răşini şi formaldehide). Acestea pot provoca arsuri, dureri sau umflături la nivelul degetelor de la mâini. Mai mult, pentru uscarea unghiilor cu gel, este nevoie de expunerea la un dispozitiv care emite raze ultraviolete. Din acest motiv, specialiştii atrag atenţia că persoanele care aleg să-şi facă manichiura cu gel sunt mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de cancer de piele.

Unghiile false sunt un pericol şi pentru piele. Răşina acrilică poate provoca iritaţii şi eczeme pe vârful degetelor.

SFAT

Dacă ai unghiile moi ori casante, limitează numărul manichiurilor şi lasă unghiile să respire în răstimpul dintre ele.

Agresează unghiile naturale

Medicii avertizează că femeile care fac abuz de această cosmetizare se pot alege cu unghii foarte subţiri, care se exfoliază şi se îngălbenesc. Motivul? Înainte de aplicarea unghiilor false, se pilesc cele naturale. Etapa aceasta este foarte agresivă, motiv pentru care, în timp, unghiile naturale se subţiază. Mai mult, atât acrilul, cât şi gelul distrug legătura dintre cheratinocite, adică celulele unghiei. În plus, afectează zona de unde se hrăneşte unghia naturală, mai exact, acea porţiune de sub cuticule.

Alternative la unghiile false

Pentru femeile care vor să aibă o manichiură perfectă, dar care să nu afecteze sănătatea unghiilor, există câteva proceduri cosmetice recomandate de specialişti. „Unghiile din fibră de sticlă sau mătase japoneză se aplică în straturi succesive, peste care se întinde un gel transparent, pentru a le securiza. Manichiura cu pudră se realizează prin aplicarea pe unghii a unui lac pentru aderare, apoi unghia este cufundată într-o pudră colorată, peste care se aplică un lac de etanşare. Aceasta nu necesită uscarea cu raze ultraviolete, nu miroase şi se îndepărtează uşor, fără a afecta semnificativ sănătatea unghiei“, explică medicul Rodica Şotcan.

4 soluţii naturale pentru unghii de vis

Pentru stimularea creşterii unor unghii sănătoase, poţi încerca acasă următoarele soluţii:

Sfatul specialistului

Dr. Rodica Şotcan

medic primar dermatologie, Spitalul Clinic Sanador, www.sanador.ro

Unul din riscurile cunoscute ale aplicării unghiilor false este reprezentat de infecţiile care pot surveni, fie din cauza procedeului în sine efectuat cu instrumente nesterilizate adecvat, fie în urma îndepărtării cuticulelor, favorizând astfel infiltrarea microorganismelor, bacteriilor, fungilor, virusurilor, incluzând HPV sau herpes simplex. Foarte des întâlnite sunt reacţiile alergice periunghiale, dar şi la nivelul mâinilor sau ochilor, în special când este utilizat acrilatul în procesul de realizare a unghiilor. În plus, solvenţii folosiţi produc uscăciunea şi pierderea luciului natural al unghiilor. Îndepărtarea unghiilor false se face prin imersiunea în soluţii speciale, dar şi prin abraziune mecanică, producând subţierea, desprinderea sub formă de lamele a unor fragmente unghiale sau desprinderea în totalitatea a unghiei (onicoliză). Unghiile vor arata din nou sănătoase abia după un ciclu complet de formare ce poate dura câteva luni.