Vrei să ai un păr superb? Iată ce să faci!

1 jpg highres illumina color flash mood 002 jpg jpeg

Căldura, decolorarea, coafarea, duşurile fierbinţi, poluarea, expunerea la soare, rutinele greşite de îngrijire, elasticele… sunt mulţi factori care duc la deteriorarea părului. Însă dincolo de aceştia există şi câteva greşeli majore, pe care uneori le facem fără să ne dăm seama. Când putem vorbi despre deteriorarea părului?

Această situaţie apare atunci când agresorii - fie ei termici, mecanici sau chimici - atacă stratul protector exterior al firului de păr (de exemplu cuticula) lăsând fisuri în exteriorul acestuia. Odată crăpată, cuticula se deschide, astfel că părul capătă un aspect tern, uscat, încreţit sau fragil. Totodată, acesta este mai predispus la deteriorare şi rupere, şi de aici totul se transformă într-un coşmar fără sfârşit al părului.

Nu dispera, există soluţii uşoare pentru a remedia problema! Iată câteva atenţionări şi sfaturi, pentru a evita ruperea firului de păr atât de uşor. Ba chiar pentru a stopa această problemă!

Periază-ţi cu blândeţe părul

Periajul excesiv poate provoca daune grave părului, mai ales atunci când acesta este încă umed, deoarece firul este cel mai rigid în această etapă şi, prin urmare, este mai probabil să se rupă. În schimb, este recomandat să aplici un balsam leave-in după duş şi să foloseşti un pieptene cu dinţi rari.

Usucă părul cât mai mult natural şi foloseşte cu grijă uscătorul de păr

Sigur ai auzit de atâtea ori că folosirea zilnică a uscătorului de păr poate provoca daune grave, dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să renunţi la el. Secretul este să înveţi să-l foloseşti corect. Mai exact, să laşi părul să se usuce în mod natural, mai mult de 70%, şi doar la sfârşit să foloseşti uscătorul pentru a-l stiliza mai uşor. În plus, setează uscătorul pe cea mai joasă temperatură şi ţine-l la o distanţă de cel puţin jumătate de centimetru de păr, pentru a evita deteriorarea vârfurilor. În plus, aplică întotdeauna un produs de protecţie împotriva căldurii, înaintea folosirii lui.

Alege elastice moi

Oricât de utile ar fi, elasticele de păr au tendinţa de a trage de scalp şi de a rupe părul. Cu siguranţă ai observat fire de păr atunci când scoţi elasticul din păr. Pentru a preveni acest lucru, încercă să nu strângi foarte tare părul în elastic şi să le alegi pe cele moi, din silicon sau din catifea.

Acordă atenţie produselor cosmetice şi foloseşte-le cu grijă

Când alegi să foloseşti placa sau ondulatorul, pe lângă căldura care afectează firul de păr, unele produse de coafare (şampoane uscate, spray-uri de textură, ceruri etc.) conţin ingrediente care nu sunt potrivite pentru a fi combinate cu căldura excesivă. În schimb, foloseşte produse special concepute pentru a-ţi hidrata şi proteja părul între spălări.

Nu exagera cu spălatul! Spală-ţi părul doar când e necesar

„Spălarea părului depinde de tipul acestuia, de coafură şi stil de viaţă. Mai exact, regula spune să ne spălăm pe cap atunci când e murdar, nu mai des şi nici mai rar. Dacă nu vei ţine cont de această regulă şi îl vei spăla zilnic, deşi nu e nevoie, sau mai rar, nu vei face altceva decât să contribui la deteriorarea părului! Mai mult, asigură-te că foloseşti şamponul şi balsamul de care părul tău are nevoie!”, spune Ionela Chiriac, stilist Wella Professionals.

Protejează-ţi părul de clor şi sare

O baie în mare sau în piscină nu poate fi refuzată niciodată, însă ai grijă, clorul şi sarea sunt două elemente extrem de dure pentru părul nostru. Deseori el devine uscat, fragil şi tern. De

aceea, de a te bucura de o baie fără urmări neplăcute, e nevoie să iei cele mai bune măsuri pentru a diminua cât poţi de mult daunele la nivelul părului. Clăteşte părul imediat ce ieşi din apă şi dacă este posibil, aplică un balsam sau un ulei înainte de baie, pentru a forma o barieră de protecţie între cuticula părului şi apă.

Nu uita! Părul tău are nevoie de o hidratare intensă

Fără o hidratare optimă, părul este mult mai predispus la rupere. Orice rutină bună de îngrijire a podoabei capilare ar trebui să înceapă cu un şampon şi un balsam de calitate, care să ofere o hidratare intensă.

Fără prea multe tratamente chimice!

Vopsitul e chiar necesar la un moment dat, dar nu trebuie să exagerăm cu el. Nu acelaşi lucru se poate spune despre decolorare, care este un procedeu dăunător pentru păr: face firul poros şi ar trebui făcută cât mai rar. E recomandat să ne vopsim la 8-10 săptămâni şi dacă avem fire albe, să vopsim numai rădăcinile la 3-4 săptămâni. Şi pentru a contracara uscăciunea, este important să menţinem părul în permanenţă hidratat, folosind cele mai bune produse care să repare părul în profunzime