Vitamina E uleioasă, elixir pentru piele şi păr

1 shutterstock 338420033 jpg jpeg

Ingredient predominant în multe produse cosmetice, vitamina E amână îmbătrânirea tenului. Cunoscută şi ca vitamina „tinereţii eterne“, aceasta este utilă şi în numeroase probleme ale podoabei capilare, inclusiv căderea părului.

Previne apariţia ridurilor

Antioxidant puternic, vitamina E ajută la neutralizarea radicalilor liberi - compuşi care provoacă o serie de reacţii biochimice care distrug componentele celulare - şi previne îmbătrânirea precoce a pielii, care se citeşte cel mai bine pe chip. În primă fază apar ridurile fine, apoi cele de expresie. Apoi, odată cu trecerea timpului, liniile fine se transformă în riduri profunde. Ca să întârzii cât mai mult acest proces, aplică în jurul ochilor câteva picături de ulei dintr-o capsulă de vitamina E uleioasă, în fiecare seară, înainte de culcare. Aşa se sintetizează colagenul, o substanţă care menţine elasticitatea pielii.

Hidratează pielea uscată

Te numeri printre persoanele cu piele uscată? Ca s-o hidratezi, pune câteva picături de vitamina E uleioasă în crema preferată, înainte să o aplici pe piele. Dacă ai tenul gras, nu folosi această substanţă mai mult de 2 ori pe săptămână. În schimb, dacă ai pielea uscată şi aspră la atingere, o dată pe săptămână - în special în lunile de iarnă - maseaz-o cu uleiul dintr-o capsulă de vitamina E uleioasă pe care ai ţinut-o în apă caldă 3-4 minute. Întinde uleiul prin mişcări circulare, până pătrunde bine în piele.

Utilă contra petelor

Expunerea excesivă la soare duce la îmbătrânirea prematură a pielii şi la apariţia unor pete, închise la culoare, în special, la nivelul tenului. Partea bună este că hiperpigmentarea răspunde foarte bine la tratamentul cu vitamina E uleioasă. Ca să scapi de aceste probleme, amestecă două linguriţe de ulei de măsline extra virgin cu uleiul dintr-o capsulă de vitamina E uleioasă şi aplică amestecul pe zonele afectate. Repetă tratamentul zilnic, înainte de culcare, şi clăteşte bine dimineaţa.

Iluminează tenul

Vitamina E ajută la regenerarea celulelor îmbătrânite prematur şi la stimularea apariţiei unor celule noi, sănătoase. Când tenul este tern, lipsit de strălucire, aplică pe faţă un tratament pe care-l obţii amestecând 2 linguriţe de ulei de vitamina E cu 1 lingură de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Aplică masca pe faţă şi pe corp (evitând zonele delicate din jurul gurii şi ochilor) şi las-o să acţioneze 10 minute înainte s-o îndepărtezi cu apă călduţă. Repetă procedeul de 2 ori pe săptămână până când pielea îşi recapătă strălucirea. Tratamentul nu este indicat persoanelor cu pielea foarte uscată. În acest caz, foloseşte următorul remediu: amestecă uleiul dintr-o capsulă de vitamina E uleioasă cu 2 linguri de gel de aloe vera şi 2 linguri de apă de trandafir. Omogenizează amestecul şi, după ce l-ai întins pe piele, lasă-l să acţioneze 20 de minute înainte să-l îndepărtezi cu apă caldă din abundenţă. Repetă procedeul de 2 ori pe săptămână.

Accelerează vindecarea rănilor

Pielea se reface mai repede după traume (tăieturi, arsuri, zgârieturi) dacă aplici local, în fiecare seară, înainte de culcare, câteva picături de vitamina E uleioasă. Aceasta este utilă îndeosebi în estomparea cicatricilor provocate de acnee. Fă asta până când urmele lăsate de acnee dispar. În general, acestea se estompează după 4 săptămâni de tratament. 

De retinut!

Produsele cu vitamina E trebuie aplicate înainte de expunerea la soare, pentru a împiedica uscarea şi înroşirea tegumentului.

3 soluţii pentru un păr sănătos