Cum îngrijeşti pielea când porţi mască de protecţie. Sfaturi de la Dana Sota

1 img 1089 1 jpg jpeg

Dana Sota, expert în beauty, supranumită de cei din domeniu că fiind un “beauty guru”, oferă tipsuri de îngrijire a pielii acoperite de masca de protecţie într-un articol de pe blogul ei.

“Este obligatoriu să purtăm masca, însă haideţi să avem grijă de pielea de sub ea, pentru că este un obicei nou cu care trebuie să ne obişnuim! Sub masca de protecţie se formează aşa numită “red zone”, mai exact bărbia, nasul, conturul maxilarului, zone în care secreţia de sebum în exces se combină cu transpiraţia, cu praful şi cu bacteriile care se pot dezvoltă rapid, în aceste condiţii, sub masca. Netratată sau nebăgată în seama, inflamaţia devine mai puternică, coşurile mai prezente şi mai greu de controlat.”, semnalează Dana Sota care este şi autoarea volumului de succes “Frumuseţea se învaţă”.

Spray-ul cu apă termală ar trebui să fie un accesoriu de nelipsit din geantă fiecărei persoane care poartă masca mai multe ore pe zi, aşa cum sunt şi şerveţelele antibacteriene sau gelul dezinfectant pentru mâini: “La un interval de timp de purtare a măştii, indicat este să ne ducem într-un loc sigur, să îndepărtăm masca, că să ne aerisim pielea şi să pulverizam apă termală pe faţă. Este o acţiune care ne ajută atât să ne răcorim, cât şi să ne curăţăm de transpiraţie şi de bacterii. Dacă nu avem la dispoziţie apă termală, putem să ne dezinfectăm mâinile şi să dăm cu apă rece pe faţă, asta ne va revigora şi ne va ajută pielea să reziste la următoarea rundă de purtare a măştii de protecţie”, dezvăluie Dana Şota, care a fost primul antreprenor de frumuseţe din România când a deschis cel dintâi centru de estetică facială şi corporală din ţară.

Ritualul de îngrijire a pielii din fiecare zi necesită elemente suplimentare de protecţie a zonei fetei acoperite multe ore de masca: “Rămân esenţiali cei trei paşi obigatorii de îngrijire - curăţare, tonifiere, hidratare – plus aplicarea cremei cu protecţie SPF, însă, pentru o protecţie suplimentară a pielii acoperite multe ore pe zi de o masca, putem aplică serumuri, geluri sau creme cu AHA (acizi de fructe) sau cu acid salicilic pentru o exfoliere blanda şi pentru a nu lasă să se acumuleze celule moarte, geluri calmante, apă termală, produse tip mască pe baza de zinc, sulf şi argilă. Produsele cu extract din arbore de ceai şi cele cu extract de curcumina (din turmeric) sunt de asemenea potrivite, pentru că au effect antiinflamator şi antibacterian” a subliniat expertul în beauty.

Dana Sota susţine că tenul trebuie ajutat cât de mult se poate în condiţiile noilor reguli sociale: “Nu trebuie să renunţăm complet la machiaj, dar trebuie să alegem unul foarte uşor, cu texturi pe baza de apă, putem folosi un BB creăm, un fond de ten light sau creme colorante şi ar fi recomandat să stăm fără ruj şi să aplicăm doar un gloss hidratant sau “strugurel” pe sub masca.”

Oricât de atractive ar fi măştile fashion din material textil, asortate ţinutei sau cu mesaje haioase, Dana Sota avertizează că sterilizarea şi igienizarea acestora trebuie făcută cu rigurozitate după fiecare purtare şi recomandă pentru uşurinţă folosirii, dar şi pentru igienă pielii purtarea măştilor de protecţie conforme standardelor şi cu filtre aprobate care sunt de unică folosinţă. 

Dana Sota semnalează elementele care ar trebui să-i alerteze pe purtătorii de masca şi să-i îndrepte către un medic dermatolog: “Primul semn că tenul nostru suferă sub masca de protecţie este că pielea din “zona roşie” se irită, apoi se formează inflamaţia şi după aceea apar coşurile. Atunci când problemele încep să se agraveze, când iritaţia se transformă în inflamaţie şi apoi în acnee, este bine să apelăm la indicaţiile şi expertiză unui medic, dermatologul este cel mai potrivit să recomande un tratament adecvat şi personalizat pentru rezolvarea problemelor apărute pentru că acestea să nu se agraveze şi să ne scape de sub control”, subliniază Dana Sota.