Semne care arată că nu mănânci suficiente proteine
În ultimii ani, proteinele au devenit un macronutrient important pe buzele tuturor. Dar, potrivit unei cercetări efectuate de Healthista, mai mult de 90% dintre noi nu ştiu cât de multe proteine avem nevoie.
Nutriţioniştii britanici May Simpkin şi Rick Hay dezvăluie cele şapte semne că nu mâncaţi suficientă proteină.
Ţi-e poftă de alimente sărate sau dulci
"Proteina încetineşte eliberarea zaharurilor în sânge şi, prin urmare, ajută la asigurarea echilibrului zaharurilor din sânge. O dietă bogată în proteine, bogată în carbohidraţi va elibera rapid zaharurile în sânge. După ce se eliberează insulina, poftele se vor schimba când zaharurile din sânge vor scădea rapid" spune May Simpkin.
Îţi cade părul
Dacă pielea, unghiile şi părul nu sunt la fel de radiante cum ar trebui să fie, ar putea fi cauza consumului de proteine.
"Lipsa strălucirii sau subţierea părului, unghiile fragile, pielea uscată şi fragilă sunt toţi indicatorii iniţiali ai lipsei de proteine, deoarece organismul nu este în măsură să regenereze celulele în mod eficient pentru a înlocui celulele moarte", explică doamna Simpkin.
Imunitatea slabă
Bolile sunt de cele mai multe ori un indicator al imunităţii slabe. Asta poate fi rezultatul lipsei de proteine, deoarece celulele imune sunt alcătuite din proteine.
"Fără proteine suficiente, celulele imune nu se pot repara şi se pot multiplica suficient de repede pentru a combate paraziţii şi germenii", spune nutriţionistul.
Lipsa concentrării
Nu vă puteţi concentra? Atunci trebuie să daţi vina pe masa de prânz. Neurotransmiţătorii, cum ar fi serotonina şi dopamina, sunt alcătuiţi din proteine.
"O lipsă de proteine poate duce la starea de spirit negativă, la o concentrare scăzută şi la o atenuare mentală redusă, iar acestea pot fi exacerbate şi cu simptome asemănătoare cu echilibrul slab al zahărului din sânge, dacă nu mâncaţi suficientă proteină".
Dormit prost
Nu puteţi dormi? Atunci daţi vina pe cină. Fără suficientă proteină, producţia de hormoni este compromisă şi provoacă dezechilibre care, în cele din urmă, vor afecta calitatea somnului şi vă vor perturba somnul.
"Triptofanul este un aminoacid esenţial care ajută la inducerea somnului şi consumul de puţină proteină în timpul somnului poate ajuta la îmbunătăţirea calităţii somnului", spune doamna Simpkin.
Găsiţi triptofan în alimentele pe bază de proteine, cum ar fi seminţele şi nucile, pieptul de curcan, unele brânzeturi, fasole şi linte şi ouă.
Citeşte şi: Tot ce ai vrut să ştii despre carnea de curcan
Stres
Eliberarea hormonilor de stres poate creşte procesul distrugerea muşchilor şi a ţesuturilor şi este important de observat că poate fi din cauza stresului fizic (de la excesul de exerciti sportive) sau stres emoţional, adaugă Simpkin.
Dacă nu aveţi suficientă proteină în dieta dvs., nu veţi putea ajuta la reconstruirea ţesuturile care suferă ca urmare a stilului tău de viaţă stresant.