Povestea tânărului care a slăbit 80 de kilograme

1 ionut before jpg jpeg

Pentru persoanele care ajung să sufere de obezitate morbidă, chirurgia bariatrică pare a fi singura soluţie de a pierde kilogramele care le pun sănătatea în pericol. Însă povestea lui Ionuţ, pacient al clinicii Smart Nutrition, este un exemplu că se poate şi altfel. Cu perseverenţă, motivaţie şi cu un program de nutriţie adecvat, el a reuşit să slăbească 80 de kilograme doar din alimentaţie, fără să apeleze la ajutorul chirurgului.

În vârstă de 26 de ani, Ionuţ Şandru s-a confruntat dintotdeauna cu probleme de greutate. Când a venit în clinica Smart Nutrition, în 2019, avea 176 de kg şi un indice de masă corporală (IMC) de 51,4, ce îl clasa în categoria de obezitate morbidă - afecţiune frecvent asociată cu complicaţii respiratorii, boli cardiovasculare, diabet zaharat şi chiar cancer. Consumul său zilnic era de circa 3.500 de calorii, provenite în mare parte din carbohidraţi. „Simţeam că viaţa mea era influenţată pe toate planurile de kilogramele în plus. Motivele pentru care mi-am dorit să scad în greutate au fost să îmi pot găsi haine în magazinele normale, să am o viaţă socială mai activă, să interacţionez mai uşor cu diverse persoane şi, de asemenea, să pot să mă implic mai mult în activităţi fizice”, afirmă Ionuţ. 

2 ionut after jpg jpeg

În clinică, Ionuţ a beneficiat de un tratament multidisciplinar, similar celor mai noi protocoale aplicate în Uniunea Europeană şi în Statele Unite. Această abordare implică o echipă formată atât din medicul specialist în nutriţie, diabet şi boli metabolice, cât şi din pneumolog, endocrinolog, psiholog şi psihiatru, în funcţie de nevoile pacientului, pentru a crea fiecărui pacient un program personalizat de intervenţie nutriţională.

stanga
dreapta
2 ionut after jpg jpeg

Parcursul său spre noul stil de viaţă sănătos a început cu un jurnal alimentar, completat timp de o săptămână, cu ajutorul căruia nutriţionistul i-a analizat aportul de macro şi micronutrienţi din alimentaţie şi obiceiurile care au dus la creşterea în greutate.

A urmat o serie de investigaţii medicale, esenţiale medicului pentru a evalua efectele obezităţii asupra organismului şi numărul de calorii necesar pentru modificarea greutăţii. Cu echipamentele de ultimă generaţie disponibile în clinică, lui Ionuţ i s-au efectuat: analiza compoziţiei corporale, măsurarea ratei metabolice de repaus, precum şi o investigaţie a sindromului de apnee în somn, pe baza căreia medicul pneumolog cu competenţă în somnologie i-a recomandat tratamentul corespunzător.  

După investigaţii şi analiza nutriţională, medicul nutriţionist i-a alcătuit ulterior un plan de nutriţie personalizat, ţinând cont de preferinţele sale alimentare, programul zilnic şi sursele de mâncare la îndemână, astfel încât pacientul să se încadreze în numărul de calorii calculat pentru scăderea în greutate.

„Mi-a fost foarte uşor să ţin dieta sub îndrumarea doctorului nutriţionist, deoarece nu este ca una standard, ci practic e un regim alimentar sănătos, destul de permisiv. Este o alimentaţie bazată mai mult pe mâncare gătită, mi-a fost foarte uşor să găsesc produsele recomandate în orice restaurant sau supermarket. Practic la clinică înveţi cum să mănânci şi ştiind cum să îţi alegi alimentele, automat ai un regim sănătos, care te va ajuta să slăbeşti”, adaugă Ionuţ.   

Beneficiile aduse de scăderea în greutate

Scăderea în greutate a avut un impact pozitiv în toate aspectele vieţii sale. Primele bucurii au fost uimirea celor care îl cunosc, dar şi uşurinţa de a-şi găsi haine pe placul lui, în magazine, lucrul pe care şi-l dorea cel mai mult la începutul dietei. Pe plan profesional, noul aspect şi ţinuta elegantă l-au ajutat să avanseze la locul de muncă, pe o poziţie care implică şi deplasări de business. Schimbările nu s-au lăsat aşteptate nici în viaţa personală. Pierderea kilogramelor i-a oferit încrederea să înceapă o relaţie, iar de curând el şi partenera lui au făcut următorul pas şi s-au logodit.

„Să slăbeşti 75 de kilograme din alimentaţie nu este o excepţie, este ceva posibil, iar Ionuţ este unul dintre pacienţii noştri care ne-au dovedit că dacă îţi doreşti, îţi poţi atinge obiectivul. În clinica Smart Nutrition, pacienţii au avantajul unei abordări multidisciplinare a obezităţii şi problemelor de nutriţie, care acoperă toate etapele implicate în alcătuirea unui program echilibrat şi eficient de slăbit”, spune dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în medicină, certificat de Federaţia Mondială a Obezităţii.