Pete pe canapea? Iată cum le poţi scoate!

1 canapaea jpg jpeg

Piesele de mobilier sunt esenţiale pentru aspectul şi confortul unei case. Cum nu se schimbă de la un an la altul, după utilizarea frecventă, cum este cazul canapelei din camera de zi, este bine să ne însuşim câteva trucuri de curăţare, pentru îndepărtarea mirosului şi murdăriei.

Curăţenia într-o casă trebuie efectuată periodic, cu atât mai mult cu cât în ea locuiesc copii, prieteni necuvântători, pentru că în aceste situaţii, ai nevoie să faci curat mai des şi să deţii adevărate abilităţi de igienziare. Nu este suficient să aspiri canapeaua sau să foloseşti odorizantul de cameră. Asigură-te că ai în casă aspirator şi perie cu peri rigizi, bicarbonat de sodiu, apă distilată, oţet, săpun de casă (natural), alcool sanitar, amoniac şi şerveţele umede dezinfectante. 

Ce ai de făcut  

Înainte de toate, aspiră toate firimiturile existente, murdăria şi firele de păr de pe tapiţerie. Nu neglija niciun colţ şi, dacă este nevoie, insistă în locurile mai puţin accesibile. Al doilea pas este să dezinfectezi. Şterge tapiţeria cu o lavetă umezită în apă distilată. Atenţie! Respectă instrucţiunile de pe etichetă, dacă tapiţeria este din fibre textile, naturale sau sintetice. 

Soluţii pentru scos pete persistente 

Eliminarea petelor poate fi dificilă, mai ales dacă o pată este lăsată să între în profunzimea materialului şi se usucă.  

Petele de vin şi cafea. Dacă pata de vin sau de cafea este proaspătă, tamponează cu şerveţele de hârtie locul, până se absoarbe cât mai mult lichid din ţesătură, apoi şterge cu o cârpă cu săpun lichid şi apă zona afectată, până se curăţă. Din când în când, trece printr-un jet de apă rece cârpa şi freacă pata. La final, lasă materialul să se usucă. Dacă nu te mulţumeşte rezultatul, repetă procesul, până când murdăria dispare complet! 

Petele de ruj. Îndepărtarea unei pete de ruj este simplu de efectuat! Mai întâi, încearcă să scoţi cu un vârf de cuţit resturile de ruj din material. Apoi, ia o cârpă umedă şi începe să ştergi pata. Adaugă un pic de săpun lichid sau foloseşte săpun solid natural, dacă pata persistă, şterge din nou şi lasă să se usuce. Poţi utiliza şi un amestec de bicarbonat şi oţet. Soluţia se aplică pe suprafaţa pătată şi se lasă să facă bule, apoi se şterge şi se clăteşte porţiunea de material. 

Pentru cerneală sau tuş, foloseşte o cârpă îmbibată în alcool şi freacă ţesătura. 

Rugină. O pată de rugină este îndepărtată cu o soluţie din suc de lămâie şi sare, săpun lichid şi amoniac.  

Aşa întreţii aspectul canapelei!

Aspiră în fiecare săptămână canapeaua, pentru a îndepărta praful, scamele şi murdăria. Cu cât laşi mai mult particulele de murdărie să se impregneze în fibrele materialului, cu atât vor fi mai dificil de curăţat după aceea. Îndepărtează praful cu o lavetă înmuiată în apă şi bicarbonat de sodiu, iar o dată pe lună, aplică o loţiune specială de curăţat suprafeţe textile. 

Cireste si: Decoreaza casa in stilul feng shui ca sa atragi energia buna si optimismul