Patru metode naturale pentru a avea o piele sănătoasă în sezonul rece

1 doamnacucapulinapainconjuratdecitrice jpg jpeg

Este un lucru cunoscut că ceea ce mâncăm influenţează calitatea pielii noastre. Unele alimente sunt acuzate că ar provoca diverse tulburări ale pielii, de exemplu, consumul de ciocolată şi cârnaţi ar favoriza apariţia coşurilor. Altele sunt lăudate pentru virtuţile lor: peştele gras şi morcovii ar contribui la menţinerea elasticităţii tenului. Pe ce alimente ar trebui să mizezi în sezonul rece, atunci când pielea suferă agresiuni externe, precum vântul, gerul şi aerul uscat din locuinţe?

Anumite vitamine, oligoelemente şi acizii graşi Omega ajută la menţinerea sănătăţii epidermei. De exemplu, fără vitaminele din grupa B firul de păr devine fragil şi cade, iar deficitul de fier poate duce la mâncărimi ale pielii şi uscarea părului. 

Limitează deshidratarea pielii

Pentru a limita acest fenomen, trebuie să te asiguri că incluzi în alimentaţia ta acizi graşi esenţiali, în special Omega-3, care cresc elasticitatea şi rezistenţa pielii. De asemenea, acizii graşi Omega-6 formează un fel de „ciment” lipidic între celulele din stratul exterior al epidermei. Există două forme de acizi graşi Omega-6 mai utili pielii, respectiv cel linoleic, pe care îl găseşti în uleiuri din nuci, soia, floarea-soarelui sau din seminţe de struguri, şi cel gamma-linolenic, conţinut în uleiul de borago (limba-mielului).

Deficitul de vitamina A duce la atrofierea glandelor sebacee, iar cel de vitamine B, mai ales B3, la uscăciunea pielii, în timp ce vitamina E ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii, de aceea aceşti compuşi nu ar trebui să îţi lipsească din dietă.

Suplimentele alimentare cu vitamina C - care este antioxidantă - şi oligoelementele zinc, seleniu şi cupru pot să stimuleze producţia de colagen şi elastină şi să ajute pielea să lupte împotriva agresiunilor externe. Suplimentele alimentare nu ar trebui să înlocuiască o dietă echilibrată, ci să vină în completarea acesteia.

Aceleaşi substanţe le găseşti în peşte gras, stridii, cereale integrale, carne roşie şi albă, ficat, fructe şi legume proaspete, uleiuri (germeni de grâu, ficat de cod, rapiţă), fructe oleaginoase, unt - pe scurt, într-o dietă variată.

Împotriva acneei, redu consumul de zahăr

Mai multe studii au stabilit că o dietă bogată în zaharuri cu absorbţie rapidă poate favoriza apariţia acestei boli. În schimb, spun specialiştii, acizii graşi polinesaturaţi, cum ar fi Omega-3, pot proteja pielea de acnee.

Mizează pe antioxidanţi, împotriva îmbătrânirii

Antioxidanţii sunt utilizaţi pentru neutralizarea radicalilor liberi, compuşi care rezultă din activitatea celulară normală, dar al căror exces accelerează procesul de îmbătrânire a pielii. Producţia de radicali liberi este exacerbată de anumiţi factori de mediu, precum fumatul, stresul şi expunerea la lumina soarelui.

Betacarotenul şi alte carotenoide, vitaminele E şi C, polifenolii, seleniul şi zincul sunt principalii antioxidanţi. Majoritatea acestor nutrienţi se găsesc în fructe şi legume, un motiv bun pentru a mânca cele cinci porţii recomandate zilnic de nutriţionişti. Fiecare fruct şi legumă are o compoziţie specifică, de exemplu, citricele sunt bogate în vitamina C, de aceea este necesar să le variezi.

Oferă pielii un aspect tonifiat cu ajutorul proteinelor

În interiorul dermei, colagenul şi elastina menţin tonusul şi elasticitatea pielii. Acestea sunt proteine ​​structurale, a căror reînnoire este facilitată de un aport suficient de compuşi similari din dietă. Se recomandă să consumi carne, peşte, ouă şi lactate zilnic. Aceste alimente furnizează proteine ​​care sunt bine echilibrate în aminoacizii esenţiali necesari organismului.

Peştele şi fructele de mare sunt, de asemenea, surse excelente de seleniu. În ceea ce priveşte iaurturile şi alte lactate fermentate, acestea conţin probiotice, fermenţi lactici care contribuie la strălucirea tenului.

Pielea este formată în principal din apă. Agresată de vânt, frig, soare, se deshidratează permanent. Pentru a preveni acest fenomen, o dietă echilibrată şi folosirea unor creme de calitate nu sunt suficiente. Trebuie să te hidratezi corespunzător, consumând minimum 1,5 litri de lichide zilnic, pe tot parcursul acestei perioade.

Sursa foto: Unsplash