Vrei respiraţie proaspătă? Iată ce trebuie să mănânci!

1 2 jpg jpeg

Bacteriile care se dezvolt─â ├«n gur─â ┼či care nu sunt ├«ndep─ârtate prin periaj favorizeaz─â ┼či ├«ntre┼úin halena sau respira┼úia nepl─âcut─â a gurii. ├Äns─â, deseori, aceast─â problem─â poate ap─ârea din cauza unei digestii lente sau ├«n urma consum─ârii unor alimente care se diger─â greu.

Ca să înlături apariţia unor probleme digestive, nu uita să mesteci bine alimentele.

O bun─â mastica┼úie ajut─â, ├«n plus, ┼či la cre┼čterea cantit─â┼úii de saliv─â, care are rolul de a cur─â┼úa dantura. Nu s─âri peste mese, pentru c─â astfel reduci secre┼úia salivar─â. ├Än principal, alcoolul, tutunul, consumul de ceap─â, de usturoi ┼či de condimente (precum curry) dau o respira┼úie ur├ót mirositoare.

Evit─â consumul de zah─âr, de dulciuri, de biscui┼úi ┼či de pr─âjituri, pentru c─â astfel de produse favorizeaz─â cariile. Respira┼úia ur├ót mirositoare este cauzat─â, ├«n cea mai mare parte, de prezen┼úa unor afec┼úiuni ale danturii, printre care ┼či cariile.

Fructele zemoase ÔÇ×spal─âÔÇŁ din┼úii

Consumul de legume proaspete ┼či de fructe zemoase ajut─â la autocur─â┼úarea din┼úilor ┼či la ├«ndep─ârtarea pl─âcii bacteriene, responsabil─â de respira┼úia nepl─âcut─â. Astfel, consum├ónd fructe precum pepene, pere sau portocalele favorizezi nu numai cur─â┼úarea din┼úilor de unele resturi alimentare, ci stimulezi ┼či secre┼úia salivar─â. De asemenea, fructele ┼či legumele tari, precum merele, respectiv morcovii ┼či ┼úelina, ajut─â la sp─âlarea natural─â a danturii.

Consum─â iaurturi, mai ales pe cele care con┼úin probiotice, care contribuie la dezvoltarea bacteriilor ÔÇ×buneÔÇŁ din stomac. Pe l├óng─â avantajele oferite ├«n u┼čurarea procesului digestiv, iaurtul este implicat ┼či ├«n distrugerea unor bacterii din gur─â, asociate cu halena.

Favorizat─â de lipsa de vitamina C

O dietă din care lipsesc alimentele bogate în vitamina C poate fi responsabilă de respiraţia neplăcută. De aceea, se recomandă consumul de citrice, pătrunjel, broccoli, varză, bogate în vitamina C. Pentru că nicotina distruge această vitamină, este bine ca fumătorii să consume mai multe citrice sau să ia suplimente de vitamina C.