Vrei respiraţie proaspătă? Iată ce trebuie să mănânci!
Bacteriile care se dezvoltă în gură şi care nu sunt îndepărtate prin periaj favorizează şi întreţin halena sau respiraţia neplăcută a gurii. Însă, deseori, această problemă poate apărea din cauza unei digestii lente sau în urma consumării unor alimente care se digeră greu.
Ca să înlături apariţia unor probleme digestive, nu uita să mesteci bine alimentele.
O bună masticaţie ajută, în plus, şi la creşterea cantităţii de salivă, care are rolul de a curăţa dantura. Nu sări peste mese, pentru că astfel reduci secreţia salivară. În principal, alcoolul, tutunul, consumul de ceapă, de usturoi şi de condimente (precum curry) dau o respiraţie urât mirositoare.
Evită consumul de zahăr, de dulciuri, de biscuiţi şi de prăjituri, pentru că astfel de produse favorizează cariile. Respiraţia urât mirositoare este cauzată, în cea mai mare parte, de prezenţa unor afecţiuni ale danturii, printre care şi cariile.
Fructele zemoase „spală” dinţii
Consumul de legume proaspete şi de fructe zemoase ajută la autocurăţarea dinţilor şi la îndepărtarea plăcii bacteriene, responsabilă de respiraţia neplăcută. Astfel, consumând fructe precum pepene, pere sau portocalele favorizezi nu numai curăţarea dinţilor de unele resturi alimentare, ci stimulezi şi secreţia salivară. De asemenea, fructele şi legumele tari, precum merele, respectiv morcovii şi ţelina, ajută la spălarea naturală a danturii.
Consumă iaurturi, mai ales pe cele care conţin probiotice, care contribuie la dezvoltarea bacteriilor „bune” din stomac. Pe lângă avantajele oferite în uşurarea procesului digestiv, iaurtul este implicat şi în distrugerea unor bacterii din gură, asociate cu halena.
Favorizată de lipsa de vitamina C
O dietă din care lipsesc alimentele bogate în vitamina C poate fi responsabilă de respiraţia neplăcută. De aceea, se recomandă consumul de citrice, pătrunjel, broccoli, varză, bogate în vitamina C. Pentru că nicotina distruge această vitamină, este bine ca fumătorii să consume mai multe citrice sau să ia suplimente de vitamina C.