Vinul fiert nu se bea pe ger!

1 2 jpg jpeg

Mai ales în perioada Sărbătorilor de iarnă, vinul fiert este una dintre băuturile preferate ale românilor. Pentru a beneficia de calităţile sale terapeutice, este bine să se respecte recomandările nutriţioniştilor. „Deşi subiectul este puţin cercetat, se pare că avantajele vinului se menţin chiar şi în cazul celui fiert: cel provenit din vin roşu pare să scadă riscul de demenţă, iar beneficiile cardiovasculare se menţin şi în această formă de preparare“, spune medicul Adrian Copcea, specialist în nutriţie, boli metabolice şi diabet la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.

Cu toate că nu există date ştiinţifice care să confirme beneficiile vinului fiert asupra răcelii, această băutură poate fi de ajutor. În primul rând, consumul de lichide calde stimulează pătrunderea pătrunderea leucocitelor (globelele albe) şi a altor factori ai sistemului imun în zonele biologice predispuse la infecţii sau inflamaţii. În plus, mirodeniile care se adaugă în vinul fiert au, la rândul lor, acţiune dezinfectantă şi imunostimulatoare. De pildă, scorţişoara are efect antiinflamator, fiind benefică în sinuzită.

Are mai puţin alcool

Prin fierbere, cantitatea de alcool din vin se reduce cu aproape o treime. Cu toate acestea, ne putem îmbăta mai uşor pentru că gustul mirodeniilor poate masca alcoolul. De aceea, nu se consumă mai mult de unul (femei) sau două pahare (bărbaţi) de vin fiert pe zi.

De asemenea, „resveratrolul scade ca şi concentraţie prin încălzirea la 125 grade Celsius. În schimb, majoritatea polifenolilor nu se distrug la încălzirea la 75 grade Celsius, fără fierbere, şi, dimpotrivă, concentraţia la 100 ml chiar creşte prin această formă de preparare”, afirmă medicul Adrian Copcea.

Cele mai potrivite condimente pentru vinul fiert sunt scorţişoara, cuişoarele, praful de nucşoară şi cojile de citrice. „Dacă punem coji, este bine să frecăm

fructul cu o perie şi cu puţin săpun şi apoi să îl clătim bine. Sau merge şi să opărim portocala. Asta ca să scăpăm de eventualele reziduuri de pesticide”, recomandă medicul Corina Zugravu, specialist nutriţie şi igienă alimentară.